ODS chce, aby zákony platily buď od ledna, nebo od července

Občanští demokraté chtějí, aby v budoucnu přijímané zákony platily buď od začátku, nebo od poloviny roku. Předkládané zákony by také měly obsahovat přehled povinností, které z něj pro lidi i firmy vyplývají. Zástupci ODS to 6. června 2019 řekli ve Sněmovně  na tiskové konferenci. Druhý návrh ODS předkládá společně s poslanci hnutí ANO a Pirátů. Podle místopředsedy občanských demokratů Martina Kupky by oba návrhy zjednodušily český právní řád.

První návrh zákonné úpravy by stanovil, aby všechny přijímané zákony nabývaly účinnosti k 1. lednu nebo k 1. červenci. „Návrh pamatuje i na to, že ve zvláštních případech, kdy je opravdu nezbytně nutné ukotvit jiný termín účinnosti, to možné bude,“ řekl Kupka. Změna by podle něj znamenala větší jistotu pro lidi. „Odpadlo by složité vyhledávání a nejistota, od kterého konkrétního dne který příslušný zákon bude platit,“ dodal. Podobné opatření podle něj platí například ve Velké Británii.

Druhý návrh občanských demokratů, který strana předkládá společně s poslanci od Pirátů a z hnutí ANO, požaduje, aby součástí důvodové zprávy zákona byl přehled povinností, které z něj pro občany i podnikatele vyplývají. Obsahovat by měl i přehled sankcí. „Věříme tomu, že by to mohlo přispět k velkému zpřehlednění právního řádu. A že by to dokonce mohlo v řadě případů přispět k tomu, že ty zákony ani nebudou přijaty, když se uvidí, co by z nich pro občany vyplývalo,“ dodal Benda.

Zdroj: ČTK, foto: Pixabay

Go to TOP