Ministryně Benešová jednala s nejvyšším státním zástupcem Zemanem ve shodě

Ministryně spravedlnosti Marie Benešová dnes na Ministerstvu spravedlnosti ČR jednala s nejvyšším státním zástupcem Pavlem Zemanem. Společně probrali všechna témata, která měli na programu, včetně tolik diskutovaného návrhu na zavedení funkčního období vedoucích státních zástupců a omezení možnosti odvolání nejvyššího státního zástupce.

„Ale kromě toho jsme diskutovali také o peněžitých trestech, podmínečných propuštěních, častějšího využívání náramků, odklonů a peněžitých trestů, čímž jsme se dobrali také k problému přeplněnosti věznic a dalších. Bylo to užitečné setkání a naše vzájemná komunikace o těchto tématech bude pokračovat,“ uvedla ministryně spravedlnosti.

To potvrdil i nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman a uvedl, že během léta by měl předat zvláštní zprávu NSZ o naplnění věznic, aby se mohlo začít s řešením jejich „odlehčení“. Navíc se dotkl personální otázky, například posílení čekatelů, protože v příštích letech bude odcházet větší počet státních zástupců na všech úrovních do penze.

S personálními otázkami úzce souvisí i novela zákona o státním zastupitelství, kterou ministryně Benešová chce v nejbližší době pustit do připomínkového řízení. „Uvidíme, jaké budou připomínky a jak to projde Sněmovnou,“ uvedla Benešová.

Vládní návrh, který připravil Benešové předchůdce Jan Kněžínek, předpokládá dvouleté přechodné funkční období pro nejvyššího státního zástupce, tříleté pro vrchní státní zástupce a tříleté až sedmileté pro vedoucí nižších stupňů státních zastupitelství.

„K zákonu také zašleme své připomínky, například chceme navrhnout úpravu přechodných období krajských státních zástupců, kteří nastupovali do svých funkcí ve stejné době, tak aby během krátké doby jednoho roku nedocházelo k jejich výměně najednou. Ale to vše si řekneme v rámci připomínkového řízení,“ řekl nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman, který obecně se zavedením funkčních období souhlasí.

Přesoutěžení všech vedoucích státních zástupců by podle návrhu spadalo do funkčního období příští a přespříští vlády, na což znovu upozornila ministryně Benešová, která má v plánu pouze připravit analýzu současného stavu a podklady pro budoucího ministra, aby reformu mohl provést.

Pavel Zeman se následně vyjádřil ke zbytečně mnohoúrovňové soustavě státních zastupitelství a vítá její zjednodušení na tři stupně „Shodli jsme se na tom, že pro Českou republiku je luxus mít čtyři úrovně,“ připomněl Zeman. Variant řešení je podle něho více od rušení vrchních po slučování okresních. Benešová chce, aby na návrhu začala pracovat zvláštní komise, která v dohledné době vznikne.

K demonstracím, které se již uskutečnily jako reakce na výroky ministryně spravedlnosti o plánovaných změnách v justici Marie Benešová pouze podotkla: „Naučila jsem se s tím žít a nemám čas je vnímat.“

(dak)

 

Go to TOP