Izraelský generální prokurátor odložil výslech premiéra

Izraelský generální prokurátor Avichaj Mandelblit 22. května 2019 o tři měsíce odložil výslech premiéra Benjamina Netanjahua. Tomu hrozí  obvinění ve třech případech korupce.

Mandelblitův úřad oznámil, že výslech, který se měl konat původně v červenci, se odkládá na začátek října. Premiérovi právníci požádali o odklad, aby měli více času na prostudování materiálu prokuratury. Mandelblit na základě policejního šetření už v únoru sdělil, že Netanjahua obviní ve třech případech korupce. Předtím ho ale musí vyslechnout. V kauzách jde o přijímání darů od přátel – miliardářů a prosazování výhod pro telekomunikačního magnáta výměnou za příznivé zpravodajství zpravodajského serveru Wella, který spadá pod telekomunikační firmu.

Netanjahu, který po dubnových volbách sestavuje novou vládu, všechna obvinění popřel.

Generální prokurátor měl podle ministerstva spravedlnosti Netanjahua vyslechnout 10. července. Izraelské sdělovací prostředky dnes uvedly, že bylo slyšení odloženo na 2. a 3. října a bude-li to nutné, může následující týden pokračovat.

Netanjahuův právník Amit Hadad sdělil, že je třeba projít velmi objemný materiál a v daném termínu to není možné zvládnout. Deník Haarec napsal, že Hadad materiál shromáždil teprve minulý týden, když se předběžně dohodl na svém honoráři. I kdyby se dohodl dříve, o odklad by prý požádal.

Zdroj: ČTK, foto: Pixabay 

Go to TOP