Slovenský ústavní soud přiznal Romovi odškodné za soudní průtahy

Slovenský ústavní soud přiznal odškodné 2000 eur (51 400 korun) Romovi za to, že jeden z okresních soudů ani během téměř čtyř let neprojednal jeho diskriminační žalobu. Informovala o tom nevládní organizace Poradna pro občanská a lidská práva, která spolupracuje s advokátkou, jež žalobce zastupuje.

Muž podal žalobu k okresnímu soudu v Trnavě na západě země v roce 2014 poté, co mu pracovní agentura odmítla zprostředkovat práci kvůli jeho původu. Podle nevládní organizace to zdůvodnila tím, že firma, pro kterou hledala zaměstnance, si nepřeje Romy.

První líčení vypsal soud až po třech letech a osmi měsících po podání žaloby. Mezitím pracovní agentura zanikla, jejím právním nástupcem se stala jiná společnost, na kterou byl zase vyhlášen konkurz. Odškodnění za diskriminaci, které Rom požaduje v žalobě, se stalo prakticky nevymahatelné.

Slovenský ústavní soud vyhověl stížnosti muže, že v jeho případu byla porušena práva na projednání věci bez zbytečných průtahů. Zároveň mu přiznal zmíněné odškodné.

„Jsem rád, že se to po letech vyřešilo alespoň tímto způsobem. Na druhé straně mě mrzí, že pracovní agentura, která mě diskriminovala, nepykala za své činy,“ uvedl stěžovatel.

Jeho advokátka Vanda Durbáková doplnila, že nepřiměřená délka soudních líčení je velkým problémem Slovenska a týká se rovněž diskriminačních žalob.

Předloni slovenský ústavní soud zjistil porušení práva na projednání věci bez zbytečných průtahů obecnými soudy v 289 případech.

Zdroj: ČTK

Foto: Pixabay

 

Go to TOP