Ministryně Benešová připraví pro zúžení justiční soustavy pouze podklady

Nová ministryně spravedlnosti Marie Benešová chce pro možné zúžení justiční soustavy z nynějších čtyř na tři stupně připravit podklady. Rozhodovat o něm ale nebude, při sněmovních interpelacích řekla, že verdikt by byl až na novém ministrovi v dalším volebním období.

„V tomto volebním období samozřejmě nic takového nebude na pořadu dne,“ zdůraznila ministryně v odpovědi na dotazy předsedy pirátské frakce Jakuba Michálka. Reforma by podle ní trvala minimálně dvě volební období a je pro ni potřeba připravovat rozbory a podklady.

„Není to o zrušení vrchních státních zastupitelství, jak je mi zase podsouváno, ale o zrušení jak vrchních soudů, tak vrchních státních zastupitelství,“ poznamenala Benešová. Michálek uvedl, že nejde o jedinou variantu. Nastínil možnost, že nalézacími soudy by byly soudy krajské, přičemž současné okresní soudy by byly jejich pobočkami. Odvolacími by pak byly vrchní soudy a dovolacím soudem Nejvyšší soud.

Benešová na to Michálkovi řekla, že toto rozhodovat nebude. „Chci připravit pouze podklady, aby nový ministr měl podrobně zmapováno, jak to v kontextu doby tady před soudy chodí. A co je potřeba udělat, musí rozhodnout on sám,“ dodala.

Zdroj: ČTK

Foto: Pixabay

Go to TOP