Vláda podpořila jmenování Válkové zmocněnkyní pro lidská práva

Poslankyně a bývalá ministryně spravedlnosti Helena Válková je novou vládní zmocněnkyní pro lidská práva. Na návrh premiéra Andreje Babiše ji 6. května jmenovala vláda.

Válková novinářům řekla, že ve Sněmovně zůstane. V nové funkci se chce soustředit především na ohrožené děti, seniory a sociálně či zdravotně znevýhodněné lidi.

Pozici vládního zmocněnce loni v červnu obnovil první Babišův kabinet. Do funkce pak jmenoval tehdejší náměstkyni úřadu vlády pro lidská práva Martinu Štěpánkovou. Ke konci března z pozice odešla. Post zmocněnce měly už dřívější vlády. Poprvé vznikl v roce 1998. Před Válkovou úřad zastávalo pět mužů a dvě ženy. Některé kabinety pak měly ministryni či ministra pro lidská práva.

Kabinet se otázkou jmenování Válkové měl zabývat už před týdnem, na návrh vicepremiéra Jana Hamáčka ale bod odložil. Hamáček chtěl dnes od přizvané Válkové slyšet, jak plánuje skloubit výkon zmocněnkyně a poslaneckého mandátu. Válková je předsedkyní petičního výboru Sněmovny. ČTK před dvěma týdny řekla, že to považuje za výhodu, protože se díky tomu zabývá podobnou problematikou.

Opatrovnická řízení a délka soudů

Válková se chce soustředit i na opatrovnická řízení a přiměřenost délky soudních řízení. „Zajímá mě i téma rovnosti žen a mužů, zejména problematika domácího násilí a jeho prevence. Zaměřím se také na podporu národnostních menšin, například v podobě rozvoje česko-německých a česko-polských škol,“ uvedla.

Jmenování Válkové vyvolalo kritiku

Jmenování bývalé ministryně spravedlnosti a nynější poslankyně Heleny Válkové vládní zmocněnkyní pro lidská práva vyvolalo kritiku některých expertů na sociální problematiku. Například vysokoškolský učitel a filozof Daniel Kroupa rezignoval na členství ve vládní radě pro lidská práva. Válkovou  označil za normalizační komunistku, z níž se nyní stala „obhájkyně neobhajitelného“.

Válková vystudovala Právnickou fakultu Univerzity Karlovy a na univerzitě v Trnavě získala profesorský titul. Poslankyní je od října 2013, vykonává také funkci rektorky Vysoké školy podnikání a práva v Praze. Od ledna 2014 do března 2015 byla ministryní spravedlnosti ve vládě Bohuslava Sobotky.

Zdroj: ČTK, foto: AD

Go to TOP