Zákon o právu na digitalizaci státu vláda ve Sněmovně podpoří

Přes názor Legislativní rady vlády kabinet ve Sněmovně podpoří zákon o právu na digitální služby. Podle premiéra Andreje Babiše jde o prioritu vlády a norma byla domlouvána napříč Sněmovnou.

Podle předkladatelů má posílit práva občanů a firem na poskytování státních služeb elektronicky. Vládní legislativci v podkladech pro dnešní jednání napsali, že vzhledem k už platným normám je zákon spíše nadbytečný. Upozornili také na to, že ke změně není veřejná správa připravena materiálně, personálně ani právně. Kabinetu doporučili postavit se k návrhu neutrálně.

Zákon, pod který se podepsalo 137 poslanců a do legislativního procesu jde jako poslanecká iniciativa, má kromě práva občanů na digitální službu zavést i povinnost státních orgánů takové služby poskytnout. Návrh by lidem měl zjednodušit život, ale zároveň dává vládě závazek do 12 měsíců ode dne účinnosti zveřejnit katalog agend a do čtyř let je uvést k životu.

Podle podkladů pro jednání kabinetu návrh obsahuje řadu ustanovení, která obsahují už stávající právní předpisy, nebo mají pouze proklamativní obsah. Nově upravované instituty by podle legislativy bylo možné zapracovat i do platných právních předpisů. Autoři návrhu k tomu do nákladů nezapočítali dopady na rozpočty krajů a obcí a obecně je podhodnotili. „Na realizaci tak ambiciózního návrhu v navrhovaném časově velmi omezeném termínu není veřejná správa připravena materiálně, personálně ani právně. Hromadné nastavení veřejné správy podle požadavků návrhu zákona by navíc pravděpodobně nebylo možné provést ani z důvodu jeho přílišné finanční náročnosti,“ uvedla vládní legislativa.

Zdroj: ČTK
Foto: Pixabay

 

Go to TOP