Ministr spravedlnosti Jan Kněžínek oznámil k 30. dubnu 2019 demisi

Ministr spravedlnosti Jan Kněžínek dnes 18. dubna 2019 oznámil, že se rozhodl skončit ve funkci. Demisi podá k 30. dubnu 2019, poté se vrátí zpět na Úřad vlády.

O důvodech své demise se vyjádřil v tiskové zprávě uveřejněné na stránkách Ministerstva spravedlnosti takto:

„Ke dni 30. dubna 2019 jsem se rozhodl podat demisi na funkci ministra spravedlnosti, kterou jsem dne 15. dubna 2019 ústně oznámil premiérovi a následně mu ji písemně předal dne 16. dubna 2019. Toto své rozhodnutí jsem dlouho zvažoval a původně jsem ho směřoval spíše na letní měsíce, nakonec bylo akcelerováno tím, že jsem již nechtěl čelit mediálním spekulacím o mém konci ve funkci. Přijde mi logické odejít v okamžiku, kdy zároveň dochází i k výměnám jiných ministrů.

Rád bych panu premiérovi poděkoval za důvěru, kterou mi projevil tím, že mě na funkci ministra spravedlnosti navrhnul. Po celou dobu jsem se této funkci věnoval s plným nasazením. Moje zhruba desetiměsíční působení ve funkci ministra spravedlnosti pro mne bylo cennou osobní i profesní zkušeností, které si nesmírně vážím. Zároveň jsem přesvědčen, že jsem za dobu mého působení neudělal nic, za co bych se měl stydět, na Ministerstvu spravedlnosti došlo v celé řadě směrů k pozitivním posunům a udělalo se velké množství práce. Ministerstvo spravedlnosti svému nástupci či nástupkyni předávám v dobré kondici a po proběhlé reorganizaci. Zároveň jsem plně připraven napomoci při řešení velkého množství úkolů, které za mého působení ve funkci ministra byly rozpracovány.

Nyní se vracím do své předchozí služební pozice odborného náměstka pro řízení Sekce Legislativní rady vlády na Úřadu vlády ČR a člena Legislativní rady vlády, kde jsem předtím řadu let působil a kde se budu věnovat právu a legislativě. Vždy jsem ostatně byl profesionálním státním úředníkem a nikdy jsem netoužil po politické kariéře.

Děkuji všem, kteří se mnou jako s ministrem spravedlnosti spolupracovali, a mému nástupci či nástupkyni přeji hodně úspěchu v nelehké ministerské práci.“ 

Doplnil, že je připraven svému nástupci či nástupkyni pomáhat při řešení rozpracovaných úkolů ministerstva. Sám bude působit na své předchozí pozici odborného náměstka pro řízení Sekce Legislativní rady vlády a jako člen Legislativní rady vlády, kde se bude věnovat právu a legislativě.

Kněžínkovou nástupkyní by mohla být Marie Benešová, advokátka, bývalá ministryně, někdejší nejvyšší státní zástupkyně a exposlankyně za ČSSD. Do funkce jí navrhne předseda vlády, který to již sdělil České televizi.

 

Zdroj: ČTK, Ministerstvo spravedlnosti

foto: Ministerstvo spravedlnosti

Go to TOP