Europoslanci podpořili směrnici o lepší ochraně spotřebitele

Europoslanci 17. dubna 2019 ve Štrasburku schválili směrnici, která má chránit spotřebitele před zavádějícími a nekalými praktikami zejména v online prostředí.

Právní úprava se rovněž věnuje problematice dvojí kvality výrobků, ale v praxi nevede k jejímu definitivnímu zákazu, jak požadoval pozměňovací návrh, který schválen nebyl.

Pro směrnici hlasovalo 474 poslanců, proti bylo 163 a 14 se hlasování zdrželo. Cílem právní úpravy, která je součástí balíčku s názvem Nová politika pro spotřebitele, je poskytnout spotřebiteli transparentnější informace o mechanismu zpracovávání nabídek na online trzích a v internetových srovnávacích službách, jako jsou například Amazon, eBay, Airbnb či Skyscanner. Těm směrnice ukládá zveřejnit parametry, které určují pořadí nabídek, ve kterém se zobrazí potenciálnímu kupci. Spotřebitelé mají podle nových pravidel také být informováni o tom, od koho výrobky či služby kupují, aby věděli, jak jsou chráněni v případě problému – například nutnosti reklamace.

Problematika dvojí kvality výrobků

Směrnice se také věnuje problematice dvojí kvality výrobků, tedy když jsou výrobky s rozdílným složením prezentovány pod stejnou značkou. Po Evropské komisi dokument požaduje, aby po dvou letech od vstupu směrnice v platnost posoudila aktuální stav a případně navrhla zařazení dvojí kvality výrobků mezi nekalé obchodní praktiky.

Názor, že se směrnice nevěnuje problematice dvojí kvality výrobků dostatečně, vyjádřila řada českých zástupců, kteří se podíleli na pozměňovacím návrhu, který by dvojí kvalitu zařadil mezi nekalé praktiky a který dnes na plénu neprošel.

„Mohli jsme dnes udělat definitivní tečku za debatami o množství kakaa v čokoládě v Německu a v Česku, bohužel se tak nestalo. Pro mne jako poslankyni zvolenou za Českou republiku je výsledek zklamáním,“ uvedla europoslankyně Dita Charanzová (ANO).

Podobně se vyjádřila také europoslankyně Olga Sehnalová (ČSSD). „Přijatý zákon obsahuje řadu právních kliček, přímo šitých na míru velkým výrobcům, kteří z dvojí kvality mají velký byznys,“ řekla. Čeští evroposlanci poznamenali, že se k tématu dvojí kvality opět vrátí.

Zdroj: ČTK, foto Pixabay

Go to TOP