Prezident Zeman podepsal nová pravidla ochrany soukromí navazující na GDPR

Nová pravidla ochrany soukromí, která navazují na evropské nařízení o ochraně osobních údajů (GDPR), podepsal prezident Miloš Zeman. Stvrdil také soubor čtyř desítek navazujících novel.

Při schvalování návrhu nového zákona o zpracování osobních údajů se vedl spor mimo jiné pokutách pro obce za porušení pravidel. Sněmovna nakonec přistoupila na senátní snahu zrušit sankce pro obce i kraje, ač původně chtěla pouze snížit maximální hranici postihu pro malé obce na 15.000 korun. Obecně bude moci Úřad pro ochranu osobních údajů (ÚOOÚ) uložit za porušení pravidel zpracování osobních údajů až desetimilionovou pokutu.

Předmětem pře bylo i ustanovení o tom, že se ÚOOÚ stane odvolacím správním orgánem pro odmítnuté žádosti, které byly podány podle zákona o svobodném přístupu k informacím. Měl také informačním příkazem nařídit úřadům v případě jejich obstrukcí poskytnutí požadované informace. Podle horní komory na to úřad není kapacitně připraven. Poslanci se rozhodli věc vyřešit v navazujících normách.

Zákon o zpracování osobních údajů zavede od příštího roku výjimky z unijních pravidel pro média nebo vědecké, výzkumné a statistické účely. Výjimky se týkají například minimalizace poučovací a informační povinnosti pro média. Novináři nebudou muset žádat každého účastníka shromáždění či demonstrace o souhlas se zveřejněním jeho záběrů. Nebudou muset ani žádat řečníka o souhlas se zveřejněním jeho postojů či politické příslušnosti. Ani používání skryté kamery by v důvodných případech nemělo být sankcionováno.

Při uplatnění práva na výmaz nebo na opravu osobních údajů by se podle přijaté úpravy postupovalo tak jako nyní podle tiskového zákona nebo zákona o rozhlasovém a televizním vysílání. Úprava zachovává právo na námitku proti zpřístupnění nebo uveřejnění osobních údajů, pokud by žadatel konkrétně zdůvodnil, proč oprávněný zájem na ochraně jeho práv a svobod převažuje nad zájmem na zpřístupnění nebo uveřejnění jeho údajů. Média by námitce měla vyhovět například tehdy, pokud by zveřejněné údaje nesouvisely s popisovaným tématem.

Podle nových pravidel bude mít každý možnost, ne povinnost souhlasit se zpracováním svých osobních údajů. Neplatný bude souhlas podmíněný získáním služby nebo výrobku.

 

Zdroj: ČTK

Foto: Pixabay

Go to TOP