EK chce širší diskusi o tom, jak v EU posílit vládu práva

Širší diskusi o způsobech, jak posílit vládu práva a právní stát v evropských zemích, chce podnítit Evropská komise. V době, kdy se členské země bloku zabývají v souladu s unijními smlouvami stavem právního státu v Polsku a Maďarsku, dnes komise nabídla jak shrnutí stávající situace, tak představu tří základních pilířů, které by prosazování právního státu měly napomoci. Konkrétní návrh chce představit letos v červnu.

První místopředseda Evropské komise Frans Timmermans, který o věci hovořil s novináři, má schopnost EU zajistit dodržování zásad právního státu za naprosto zásadní. „Zaprvé proto, že jde o základní hodnoty, o to, kdo jsme. A zadruhé proto, že fungování Evropské unie jako celku záleží na dodržování zásad právního státu ve všech členských zemích,“ vysvětlil.

Evropská komise míní, že právní stát nyní v Evropě prochází zkouškou. Timmermans sám před novináři podotkl, že je třeba debata o tom, co je vlastně vláda práva, jaký je význam nezávislého soudnictví či ochrana svobody projevu.

„Evropská společnost je různorodá. Je třeba se zamyslet, jak zabránit tomu, aby se z tohoto faktu stala politická zbraň a pak boj proti základním právům a vládě práva,“ upozornil.

Společenský problém se podle něj týká všech a pro reálné řešení otázky právního státu je třeba debata o negativních trendech v evropských společnostech. „Jak řešit strach a nejistotu lidí a zabránit tomu, aby tento strach a obavy začali politici používat jako zbraň vůči jiným lidem,“ vysvětlil.

Evropská komise už nyní využila postupu podle článku sedm unijní smlouvy v případě svého sporu s Polskem o podobu tamní soudní reformy. Věcí se tak teď zabývají členské země unie, které mají na stole po rozhodnutí europarlamentu také situaci v Maďarsku.

Do budoucna je podle EK ale třeba vyšší informovanost o tom, co právní stát vlastně znamená, a to na nejrůznějších úrovních. Odpovědnost za dodržování jeho zásad přitom leží přímo na členských zemích, unie může nabídnout pomoc při budování odolnosti klíčových systémů a institucí, míní EK. Třetí částí má být na míru šitý postup pro každý případ, kdy bude v konkrétní zemi EU právní stát v ohrožení.

Komise chce svůj vlastní konkrétní návrh představit letos v červnu. Dnes vyzvala europarlament a členské země, ale i občanskou společnost, aby se nad věcí také zamyslely a přišly s vlastními konkrétními nápady.

Zdroj: ČTK

Foto: Pixabay

Go to TOP