Tripartita se nedohodla na změnách zákoníku

Tripartita se nedohodla na podobě novely zákoníku práce. Návrh změn pracovního kodexu projedná ještě koalice, poté se s ním vrátí na jednání se sociálními partnery. Novinářům to dnes po jednání tripartity řekl premiér Andrej Babiš (ANO). Příští tripartitní zasedání se koná 10. června.

Novela zákoníku měla zavést mimo jiné pravidelnou valorizaci minimální mzdy či úpravu sdíleného pracovního místa. Ministryně práce Jana Maláčová (ČSSD) už dřív řekla, že vládě předloží jen takové změny zákoníku, na nichž se odboráři a zaměstnavatelé shodnou.

„Jsou tam různé názory. Domluvili jsme se, že zákoník budeme projednávat v rámci koalice a vrátíme se potom na tripartitu,“ uvedl premiér. Podle Maláčové se odbory a zaměstnavatelé shodli zatím na „technických změnách“, které souvisejí s přijetím evropské legislativy. Ministryně už dřív uvedla, že vláda od ní novelu kodexu dostane až poté, co se na ní zástupci zaměstnanců a podniků dohodnou a stvrdí to písemně. Podpisy obou stran chtěla mít podle původního plánu do konce února. Podepsání dohody mělo zabránit případným průtahům a doplňování dalších změn do novely ve Sněmovně.

„Vypustili jsme sporné body a dali jsme tam jen to, na čem jsme se dohodli. Nikdo ve Sněmovně nebude předkládat další návrhy,“ řekl šéf Konfederace zaměstnavatelských a podnikatelských svazů Jan Wiesner.

Ministerstvo práce zveřejnilo chystanou novelu zákoníku loni v létě. Upravit měla mimo jiné navyšování minimální mzdy. Podle návrhu se měl nejnižší výdělek v Česku od roku 2020 zvyšovat tak, aby vždy od ledna odpovídal polovině průměrné mzdy z předloňska. Odbory stanovení pravidelné valorizace podporovaly. Po předvídatelném stanovení nejnižšího výdělku volají dlouhodobě i zaměstnavatelé. Už dřív mluvili ale o tom, že by podíl měl činit nejvýš 40 procent průměrné mzdy.

Zdroj: ČTK, foto ČAK

Go to TOP