Německo a Belgie chtějí prověřování vlády práva v zemích unie

Přes dvacet členských zemí Evropské unie dnes podpořilo společný plán Německa a Belgie vytvořit mechanismus, který by měl v budoucnu EU umožnit pravidelné hodnocení kvality právního státu v členských zemích. Na společné tiskové konferenci v Bruselu to uvedli belgický ministr zahraničí Didier Reynders a náměstek německého ministra zahraničí pro EU Michael Roth.

Věc, se kterou Belgie přišla poprvé před třemi lety, chce podle nich nadcházející finské předsednictví EU zařadit mezi své priority a konkrétní návrh by tak měl být hotový ještě letos. O věci dnes ráno diskutovali zástupci všech zemí unie před jednáním Rady pro všeobecné záležitosti věnovaném přípravě březnového summitu unie.

Návrh by byl oddělený od stávající procedury podle sedmého článku unijních smluv, v jejímž rámci už řadu měsíců bez zásadních posunů řeší unijní země stav vlády práva v Polsku a Maďarsku. „Byl by to zcela nový mechanismus,“ zdůraznil Roth. „Evropská unie je unií společných hodnot, ne jenom pouhý společný trh,“ prohlásil.

Podle německého politika má plán tři základní cíle. Prvním je jasné vyjádření, že EU má společné hodnoty, které jsou skutečně závazné pro všechny její členy. „Zadruhé potřebujeme jasně určit, co přesně respekt k vládě práva v každodenním životě znamená,“ poznamenal Roth a upozornil, že politický konsensus v unii v této otázce nyní jednoduše neexistuje. Třetím důvodem je snaha zajistit, že země se budou v této oblasti od sebe navzájem učit.

Roth připomněl, že potíže s vládou práva nemají jen dvě země, které nyní čelí proceduře podle sedmého článku smlouvy. „Jen pro ilustraci – antisemitismus, rasismus, to je velká výzva a břemeno pro nás v Německu. Je to také nenávist k Romům. Náš nový mechanismus by mohl pomoci stavět mosty mezi východem a západem, severem a jihem, pomoci překonat klišé a stereotypy,“ míní.

Podle belgického ministra by mělo být v prověrce možné zjistit, zda členská země EU dokáže plnit všechna kritéria kvalitního právního státu. Pokud by tomu tak nebylo, zmínil Reynders varianty spuštění postupu podle článku sedm, posouzení věci unijním soudem, i možnost omezení přístupu k unijním fondům. „Ale základním prvkem je snaha o prevenci a nabídka doporučení změn. Pokud by toho země nevyužila, jsou možné různé mechanismy,“ dodal.

S možností propojit přístup k unijním penězům s dodržováním zásad právního státu přišla loni Evropská komise v návrzích podoby příštího víceletého rozpočtu EU. V její představě by země EU mohly rozhodnout o omezení nebo zákazu přístupu k unijním finančním prostředkům ve vztahu k některému členskému státu způsobem, který budou mít za přiměřený povaze, závažnosti a rozsahu nedostatků.

Náměstek Roth dnes tuto věc, která se zemím ze středu a východu EU příliš nelíbí, opět jednoznačně podpořil. Je to podle jeho slov priorita Berlína v nadcházejících závěrečných jednáních o podobě a pravidlech dlouhodobého unijního rozpočtu pro roky 2021 až 2027.

Zdroj: ČTK

Foto: Pixabay

Go to TOP