K regulaci psychoaktivních látek v České republice nemá EK připomínky

Evropská komise (EK) podle Ministerstva zdravotnictví (MZd) nemá připomínky k chystané regulaci psychoaktivních látek. Informoval o tom zástupce tiskového mluvčího Ministerstva zdravotnictví Jan Řežábek. Novela zákona o návykových látkách počítá se vznikem nové kategorie drog, které by měly být dostupné jen dospělým, jejich prodej a reklama na ně by byly omezené. Platit by zřejmě mohla od poloviny roku 2025, v současné době čeká na projednání v Senátu.

 

„Z pohledu dalších úprav v rámci legislativního procesu považuje Ministerstvo zdravotnictví současnou podobu návrhu za vyhovující kompromis zúčastněných aktérů, nicméně je zcela na Senátu Parlamentu ČR, jak se k této věci postaví,“ uvedl Jan Řežábek.

Podobně se EK vyjadřovala v únoru k záměru vlády zařadit vybrané psychoaktivní látky jako HHC na seznam zakázaných, než připravovaná novela začne platit.

Novelu o návykových látkách s novou regulací méně rizikových psychomodulačních látek sněmovna schválila začátkem května. Vedle seznamu zakázaných látek by měly podle předpisu existovat ještě další dva seznamy.

Jeden by obsahoval nové psychoaktivní látky s neznámými dopady, které by se dva roky zkoumaly. Poté by se mohly zařadit na seznam substancí s nízkým rizikem. Rozřazení by navrhlo Ministerstvo zdravotnictví s odborníky Státního zdravotního ústavu a vládního Odboru protidrogové politiky, rozhodla by vláda. Méně rizikové produkty by si pak mohli koupit dospělí ve specializovaných prodejnách, kam by nesměly děti. Zboží by se nesmělo podobat cukrovinkám či hračkám, neprodávalo by se v automatech.

Vláda letos v únoru a červnu zařadila HHC a další konopné substance na seznam zakázaných drog, mělo to být rychlé řešení před schválením novely, zákaz platí do konce roku. Po začátku platnosti novely se počítá s jejich zařazením na nově vzniklý seznam.

 

Zdroj: ČTK
Ilustrační foto: canva.com

Go to TOP