Podpořte společně s Českým helsinským výborem nezákonně sterilizované ženy

Již od svého vzniku před šestatřiceti lety působí Český helsinský výbor (ČHV) v roli „watchdog organizace“ v oblasti lidských práv. Dlouhodobě se zaměřuje na situaci nejen v českém vězeňství či na vztah společnosti k Romům, ale také na práva žen a dětí a legislativu s tím související.  Angažuje se též v pomoci nezákonně sterilizovaným ženám. V rámci této činnosti se ČHV podařilo získat finanční grant, díky němuž je schopen podpořit celkem 12 konkrétních případů. Poskytujete právní zastoupení osobám, které by mohly mít na přiznání odškodnění nárok, máte kontakty na zástupce národnostních menšin, jež byly touto protiprávní činností nejvíce postiženy? Spojte se s ČHV a pomozte.

 

Český helsinský výbor, z. s., byl jedním z iniciátorů a podporovatelů přijetí právní úpravy, na jejímž základě by neprávem sterilizované ženy byly odškodněny. Tato snaha vyústila v létě 2021 v přijetí zákona č. 297/2021 Sb., o poskytnutí jednorázové peněžní částky osobám sterilizovaným v rozporu s právem, který osobám, jež se v období let 1966 až 2012 v rozporu s právem podrobily sterilizaci, přiznává nárok na finanční odškodnění ve výši 300 000 Kč.

Nárok na odškodnění je třeba uplatnit ve tříleté lhůtě od účinnosti zákona, tj. nejpozději do 1. 1. 2025.

V rámci této činnosti se ČHV podařilo získat finanční grant na poskytování právní pomoci protiprávně sterilizovaným osobám a na související osvětovou činnost. ČHV tak nyní vyhledává konkrétní případy, respektive advokáty, kteří zastupují své klienty v této oblasti, případně mají ve své advokátní praxi přesah do komunity romské či jiné národnostní menšiny, neboť ze statistických dat vyplývá, že se tyto zákroky ve vyšší míře dotýkaly právě národnostních menšin.

Vzhledem ke skutečnosti, že se nezřídka jedná o osoby, které nemají dostatek finančních prostředků na právní zastupování, má ČHV díky grantu jedinečnou možnost těmto osobám pomoci. ČHV je schopen prostřednictvím grantu finančně podpořit celkem 12 konkrétních případů, a to každý částkou 25 000 Kč (vč. DPH) určenou na náklady na právní služby. Bohužel však ČHV nemá – na rozdíl od advokátů – širší přístup ke konkrétním lidem dotčených tímto nezákonným postupem…

Poskytujete právní zastoupení osobám, které by mohly mít na přiznání odškodnění nárok? Máte díky své advokátní praxi kontakty na výše uvedené menšiny či komunity a rádi byste pomohli? Kontaktujte, prosím, Český helsinský výbor, a to buď prostřednictvím e-mailu: vratilova@helcom.cz nebo telefonicky na čísle: +420 773 940 400.

Děkujeme!

 

Redakce AD
Ilustrační foto: canva.com

Go to TOP