Ondřej Trubač a Irena Valíčková: Vše o Dni otevřených dveří české advokacie

Rozhovor

 Ve dnech 3. a 4. října tohoto roku se otevřou dveře advokátních kanceláří, aby si jejich prostory mohli osobně prohlédnout a nasát atmosféru svých případných budoucích „zaměstnavatelů“ studentky a studenti práv, advokátní koncipientky a koncipienti, ale i mladé advokátky a juniorní advokáti. K rozhovoru o projektu, který se uskuteční s podporou České advokátní komory a Masarykovy univerzity v Brně, jsme přizvali autorku projektu advokátku Irenu Valíčkovou a garanta za Českou advokátní komoru jejího místopředsedu Ondřeje Trubače.

 

Kdy se zrodila myšlenka uspořádat tuto akci a jakou má ambici?

IV: Myšlenka uspořádání tohoto projektu se zrodila před více než rokem, kdy jsme s kolegy sdíleli potíže související s poklesem zájmu o advokacii u mladých lidí. Začali jsme proto přemýšlet, jak advokacii mladým přiblížit, a současně tak i pomoci advokátním kancelářím. Dalším neméně významným aspektem bylo i uvědomění si toho, že naše i řada dalších kanceláří se dlouhodobě zaměřuje na poradenství zejména pro menší a střední firmy, kde řešíme mezigenerační předávání majetku. A to se týká také seniorních advokátů, kteří ukončují své praxe a nemají je komu předat. Je podle mého názoru velká škoda, že mladí juniorní advokáti otevírají nové advokátní kanceláře, složitě shání klienty, a „za rohem“ je advokát, který by rád pomalu utlumoval činnost, ale vlastně nemá, komu kancelář předat. A přiznejme si, že akvizice klientů vyžaduje mnoho úsilí a časové investice. Takže shrnu-li to, jde nám o propojení mladších advokátů se starší generací a o pomoc oběma.

OT: Já mohu v této souvislosti dodat, že Komora s radostí podporuje projekty, které jsou zaměřeny na seznamování laické i advokátní veřejnosti s životem a fungováním uvnitř advokacie. Takovým jsou rozhodně i Dny otevřených dveří české advokacie. Líbí se nám myšlenka každého počinu, který je zaměřený na studenty právnických fakult, začínající koncipienty a mladé advokáty a má za cíl zblízka představit fungování advokátní praxe v menších i větších advokátních kancelářích.

 

Nedávno byly advokátní kanceláře vyzvány prostřednictvím Advokátního deníku, sociálních sítí a dalších médií k zapojení. Kolik se jich k dnešnímu dni již zaregistrovalo?

IV: Jsme potěšeni, že na výzvu České advokátní komory již začaly advokátní kanceláře reagovat, a věříme v ještě intenzivnější zapojení po skončení letních prázdnin.

OT: Mám radost, že se již hlásí kolegové a kolegyně z větších i menších advokátních kanceláří, kteří nabídnou zájemcům nejen prohlídku svých prostor, ale třeba i další doprovodný program, ať půjde o diskuse nebo jiná neformální setkání. Pokud někdo informace o projektu zatím v prázdninovém čase nezaznamenal nebo se zapojením ještě váhá, tak si dovolím kolegyně a kolegy vyzvat, ať se nezdráhají a rovněž se připojí a projekt stejně jako Komora podpoří.

 

Nabízejí tedy jednotlivé kanceláře vedle standartních „otevřených dveří“ do svých prostor i nějaký další doprovodný program?

IV: Některé kanceláře společně s registrací skutečně nabízejí již nyní i doprovodný program, což nás těší. Ten se týká povětšinou zejména debaty s jednotlivými členy kanceláře, nebo přímo s vedením. Věříme, že stejně jako u nás v kanceláři, kde plánujeme setkání s řídícími partnery, a vytvořili jsme za tím účelem i online rezervační systém, si budou moci i v dalších advokátních kancelářích studenti a koncipienti popovídat o jejich náhledu na advokacii, o dalších oblíbených a pro mladou generaci atraktivních otázkách odměňování, benefitů, skloubení pracovního a osobního života.

OT: Věříme, že díky osobnímu setkání budou moci všichni napříč generacemi a zkušenostmi sdílet své poznatky, pohledy a třeba i náměty na to, jak co nejefektivněji propojit pracovní život s volným časem a osobním životem vůbec. To může být přínosné pro obě strany.

 

Kde se tedy mohou advokátní kanceláře mající zájem přivítat kolegyně a kolegy „u sebe v kanceláři“ hlásit?

Registrace je stále otevřená na webových stránkách www.poznejadvokaty.cz

 

A kde se mohu hlásit případní zájemci, je k dispozici nějaký registrační formulář nebo informace, jak budou „návštěvy“ probíhat?

Návštěvníci (studenti právnických fakult, advokátní koncipienti ale i advokáti) se registrovat nemusejí. Registrace je pouze na případný doprovodný program jednotlivých advokátních kanceláří, což najde zájemce přímo v detailu dané kanceláře. Pokud se zájemce chce přijít pouze podívat do advokátní kanceláře, registrovat se nikde nemusí.

 

Budou moci kolegyně a kolegové své zkušenosti sdílet na nějaké platformě nebo sítích?

Takovou iniciativu jen přivítáme a za tím účelem jsme připravili a na webových stránkách projektu je již k dispozici i grafika určená právě pro sociální sítě, kterou mohou zájemci využít.

 

Kdo vám již přislíbil podporu a je projekt spojen i s nějakou další myšlenkou nebo bohulibým počinem?

IV: Jsem velice ráda, že Česká advokátní komora iniciativu vnímá pozitivně a projekt podporuje a propaguje zejména mezi advokátkami a advokáty, stejně jako Právnická fakulta Masarykovy univerzity, která se naopak snaží projekt dostat mezi studentky a studenty. Bez této podpory ČAK a Právnické fakulty by projekt neměl smysl, a proto si pomoci těchto dvou institucí velmi vážíme. Současně je propojen ještě s Domovem pro Julii, který pomáhá rodinám, o jejichž vážně nemocné děti musí být postaráno 24 hodin denně, 7 dní v týdnu. Na webových stránkách www.poznejadvokaty.cz je umístěn QR kód, který umožňuje poslat dar v jakékoli výši na tento projekt. Díky QR kódu se pozná, že finanční částka je zaslána prostřednictvím tohoto projektu, budeme velice rádi, pokud by projekt byl úspěšný v tom, že jako advokáti z celé ČR zašleme na dobročinnou akci finanční příspěvek. Samozřejmostí je splnění všech náležitostí pro daňovou uznatelnost daru, příspěvek jde přímo na účet projektu Domov pro Julii. Pokud advokátní kanceláře či návštěvníci oceňují iniciativu a přijde jim projekt zajímavý, mohou namísto různých registračních poplatků zaslat příspěvek přímo na tento projekt.

 

Vítá tuto iniciativu i ČAK a jakou formou se právě ona zapojí?

OT: Jak jsem již uvedl v úvodu našeho rozhovoru, Česká advokátní komora vítá každý projekt, který je otevřený mladým lidem. A právě Dny otevřených dveří české advokacie jsou plně v souladu s předsevzetím představenstva k transparentnosti a otevřené komunikaci s advokátní i laickou veřejností. Komora vítá všechny aktivity, které přivedou do advokacie mladé zájemce o nelehkou, ale krásnou advokátní profesi.

 

Můžete prosím i přiblížit, jaký program ze strany Komory mohou zájemci očekávat v Praze a Brně?

OT: Ve čtvrtek 3. října proběhne pod patronací brněnské pobočky ČAK v Brně od 16 do 18 hodin neformální setkání zájemců z řad studentů a koncipientů a mladých advokátů se zástupci Komory, kde bychom rádi zodpověděli jejich otázky a přiblížili jim každodenní práci v advokacii. Aby bylo takové setkání co nejvíce autentické, přijdou i mladí kolegové, kteří už v advokacii působí, ať už na pozici studenta, koncipienta nebo advokáta, a podělí se o své zážitky. Obdobné setkání pak proběhne o den později, 4. října v Kaňkově paláci na Národní třídě 16 v Praze, avšak už od 14 do 16 hodin. Detailní informace přinesou samozřejmě komorová média. Rád bych jen upozornil ještě na skutečnost, že tato setkání nejsou Otevřenými dny ČAK, ty totiž proběhnou až následně a budou koncipovány samostatně, což se veřejnost samozřejmě také dozví zavčasu.

 

Předpokládáte, že na tento „startovní“ ročník naváží další akce, a máte již případně i plány do blízké či vzdálenější budoucnosti?

IV: Byla bych velice ráda, pokud bychom z tohoto projektu udělali tradici. Bude ale záležet hodně na úspěšnosti prvního ročníku a chuti studentů, advokátních koncipientů a juniorních advokátů si udělat čas a kanceláře navštívit, a naopak chuti advokátních kanceláří se zapojit.

OT: Já osobně i Česká advokátní komora budeme také moc rádi, pokud se tento pilotní projekt osvědčí, a v dalších letech na něj navážeme. Věřím, že budeme moci rozšířit program na jednotlivé fakulty a další instituce. Nápadů je určitě mnoho, tak si nyní držme palce, ať je ten první ročník úspěšný.

Děkujeme za rozhovor!

Redakce AD

 

Go to TOP