Někteří turečtí advokáti se obávají legalizace vynucených manželství

Šest desítek tureckých advokátních sdružení kritizovalo připravovaný vládní návrh zákona, který má za určitých podmínek zaručit beztrestnost mužům za sexuální zneužívání nezletilých. Podle advokátů je takový návrh nepřijatelný, protože ospravedlňuje sexuální zneužívání a vynucená manželství.

Podle zpráv z některých tureckých médií ze dne 17. prosince 2019 připravuje vládní Strana spravedlnosti a rozvoje (AKP) zákon, který promíjí sexuální zneužívání nezletilých, pokud se muž s nezletilou ožení. Trestné by podle něj sexuální zneužívání nemělo být v případě, že věkový rozdíl mezi obětí a pachatelem nepřesáhne určitou hranici.

„Jsme plni obav a smutku. Opět se jedná o zákonu, který je podle nás amnestií pro pachatele sexuálního zneužívání. Diskuse na téma ‚Má být udělena amnestie, pokud je věkový rozdíl mezi pachatelem a dítětem menší než 10 nebo 15 let?‘ legitimizuje sexuální zneužívání dětí a podněcuje k takovým činům,“ uvádí se ve společném prohlášení 63 tureckých advokátních sdružení. Podobný vládní návrh zákona se dostal do parlamentu už v roce 2016, vládní AKP ho ale po kritice nevládních organizací, opozičních stran i tisíců obyvatel nakonec stáhla.

Advokáti nyní ve společném prohlášení rovněž vyzvali k tomu, aby byl věk pro manželství v Turecku stanoven bezpodmínečně na 18 let. Nyní sice v zemi pro uzavírání manželství hranice 18 let platí, zákon ale umožňuje sňatky i pro šestnáctileté. Mnohá manželství s nezletilými, i dívkami mladšími než 16 let, jsou navíc uzavírána před muslimskými duchovními. Takové sňatky ale nejsou oficiálně legální.

 

Zdroj: ČTK, foto Pixabay.

Go to TOP