Odškodnění lidí perzekvovaných komunisty budou řešit dva nové zákony

Vláda připravuje dva zákony, které budou řešit odškodnění lidí perzekvovaných za komunistického režimu. Informoval o tom ministr pro legislativu Michal Šalomoun. Jeden se bude týkat akce Asanace, druhý bude k odškodnění lidí, kterým byl uložen ochranný dohled kvůli politické perzekuci. Texty obou zákonů by měly být hotovy do konce října.

 

Na prvním z připravovaných zákonů se podílí ministr vnitra Vít Rakušan a Ústav pro studium totalitních režimů (AD vás informoval ZDE). „Bude se týkat akce Asanace nebo akcí obdobného charakteru, kdy byli lidé přinuceni k emigraci,“ uvedl ministr Šalomoun.

Druhý připravovaný zákon se má podle Michala Šalomouna týkat odškodnění lidí, kterým byl uložen ochranný dohled kvůli politické perzekuci. Na jeho přípravě se podílí právě ministr Šalomoun. „Na základě usnesení vlády by měl být normativní text obou právních předpisů hotov a předložen vládě do konce října tohoto roku,“ doplnil ministr.

Vláda slíbila zvážit možnosti odškodnění pro lidi donucené minulým režimem k emigraci a pro ty, kterým byl uložen ochranný dohled, v dubnu letošního roku. Tehdy také rozhodla, že by od příštího roku měl u úřadu vlády začít fungovat fond na pomoc osobám a příbuzným lidí postižených minulým režimem pro případ nestandardních situací, se kterými jim neumí stát pomoci běžnými cestami. Od roku 2026 by fond měl přejít do správy ÚSTR. Vláda tak chce pokračovat v narovnávání křivd, které se týkají důchodů někdejších disidentů a dalších osob postižených komunistickým režimem.

Disidenti z éry komunismu začali letos automaticky dostávat důchody minimálně v průměrné výši, na kterou by jinak nedosáhli například kvůli věznění. Prezident Petr Pavel toto opatření podepsal koncem ledna.

 

Zdroj: ČTK
Ilustrační foto: archiv Úřadu vlády ČR

Go to TOP