Nemlčte a zasáhněte, vyzývá kampaň proti sexuálnímu obtěžování v MHD

Na sexuální obtěžování ve veřejné dopravě upozorňuje kampaň s názvem „Obtěžování do MHD nepatří, ani nikam jinam“. Jejím cílem je zajistit, aby se lidé ve veřejné dopravě cítili bezpečně a pohodlně. Kampaň, kterou spustila Praha, potrvá do poloviny září. Na tramvajových zastávkách či ve vozech MHD mohou lidé vidět informační plakáty, které odkazují na nevhodné chování a radí cestujícím, jak při něm zasáhnout. Kampaň představili 16. srpna zástupci pražského magistrátu, organizace Ropid, která plánuje pražskou MHD, pražského dopravního podniku a neziskové organizace Konsent.

 

Na 150 informačních plakátů na zastávkách pražské MHD má upozornit na sexuální obtěžování a radí cestujícím, jak se v takové situaci zachovat. Právě spolucestující jsou podle ředitelky organizace Konsent Johany Nejedlové ti, kteří mohou obtěžování ve veřejné dopravě zamezit. Velká část incidentů zůstává podle Nejedlové bez povšimnutí. „Ale ne proto, že by si toho ti cestující nevšimli, ale proto, že nevědí, jak zasáhnout,“ řekla.

„Plakáty vyzýváme spolucestující, aby nezůstávali nečiní, když vidí sexuální obtěžování,“ řekla Nejedlová. Cestující, kteří si nevhodného chování všimnou, mají podle ní do situace nějak vstoupit a oběti se zeptat, zda nepotřebuje pomoct, nebo přirozeně situaci narušit a zeptat se například na trasu či kolik je hodin. „Tím dají možnost tomu obtěžovanému nějakým způsobem z té situace bezpečně utéct,“ vysvětlila. Další z možností, jak pomoci, je promluvit přímo na osobu, která hranice překračuje.

„Chceme se všichni cítit v MHD bezpečně a pohodlně. Občas se bohužel můžeme setkat s nevhodným chováním některých cestujících. A přestože bychom jako spolucestující chtěli zasáhnout, bojíme se, nebo nevíme jak,“ popisuje podobné situace ředitel ROPID Petr Tomčík. „Tato kampaň nabádá lidi, aby nebyli lhostejní a pomocí chytrých tipů pomohli zasáhnout, aniž by to ohrozilo jejich vlastní bezpečnost,“ dodává.

„Je potřeba jasně pojmenovat, jaké chování v MHD netolerujeme. A zadruhé říct, že je úplně v pořádku se proti obtěžování ozvat, přestože se nás třeba zrovna přímo osobně netýká,“ uvedl primátorův náměstek pro dopravu Zdeněk Hřib.

 

Každá třetí žena a každý desátý muž se při cestování v MHD v Česku stali obětí sexuálního obtěžování

Podle ředitele odboru rovnosti žen a mužů úřadu vlády Radana Šafaříka se každá třetí žena a každý desátý muž při cestování ve veřejné dopravě v Česku stali obětí sexuálního obtěžování a čtvrtina žen se necítí při cestování bezpečně před sexuálním obtěžováním. Odkázal na výsledky výzkumu z roku 2021.

Zvláště alarmujícím zjištěním podle něj bylo množství cestujících, kteří se setkali s vážnějšími formami sexuálního obtěžování či sexuálním násilím. „S nevítanými pokusy o hlazení, líbání či fyzické sblížení se setkalo 20 procent cestujících, s veřejným sebeukájením v dopravě 19 procent cestujících, osm procent cestujících bylo donuceno k ukojení rukou nebo jinou částí těla a šest procent cestujících bylo donuceno násilím k sexu či se setkalo s pokusem o sexuální styk nátlakem. Oběťmi byly výrazně častěji ženy,“ uvedl Radan Šafařík.

„Osmým rokem v Česku v Konsentu pracujeme na tom, aby respekt a souhlas byly základem každé interakce. Po úspěšně napravené chybě v definici znásilnění je pro nás obtěžování další velký problém, který se každoročně týká statisíců až miliónů lidí v Česku, a který dlouhodobě řešíme. Zejména v dopravě je to ale specifická situace: kromě systémových a legislativních opatření opravdu nejvíc můžeme pomoct jako obyčejní přihlížející přímo v dané situaci. Jsme rádi, že jsme se mohli spojit s Pražskou integrovanou dopravou i Magistrátem hlavního města Prahy, Dopravním podnikem hlavního města Prahy i Odborem rovnosti a otevřít toto téma v takovém formátu,” oceňuje ředitelka Johanna Nejedlová.

 

Zdroj: redakce AD, ČTK
Foto: praha.eu, pixabay.com

Go to TOP