Sněmovnu čeká projednávání vládních novel, jež mohou vyvolat debaty

Poslanecká sněmovna bude na podzim projednávat předlohy zákonů, které by mohly vyvolat debaty a možná i rozepře v koalici, byť půjde o vládní

Poslanecká sněmovna bude na podzim projednávat předlohy zákonů, které by mohly vyvolat debaty a možná i rozepře v koalici, byť půjde o vládní návrhy zákonů. Patří k nim novela o podnikání v cestovním ruchu, která by mimo jiné umožnila obcím omezit krátkodobé pronájmy v bytech nabízené přes platformy typu Airbnb a Booking, a novela zákoníku práce ke zpružnění pracovního trhu. V obou případech by za diskusemi mohly být postoje nejsilnější vládní strany. Premiér Petr Fiala nicméně opakovaně deklaroval, že v Poslanecké sněmovně bude koalice postupovat v dohodě a předloží pouze pozměňovací návrhy s podporou všech pěti vládních stran.

 

Flexibilní novelu zákoníku práce teprve čeká projednání ve vládě, ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka ji chce předložit do konce srpna. Část pracovníků v Česku by podle návrhu mohla dostávat od příštího roku mzdu v eurech či jiné měně. Zaměstnavatelé by měli rodičům na rodičovské dva roky držet jejich pozici. Výpovědní lhůta by nezačínala až na začátku dalšího měsíce, ale hned od doručení výpovědi, přičemž při pracovníkově pochybení by se zkrátila na jeden měsíc. Prodloužit by se naopak mohly zkušební doby. Na brigády o letních prázdninách by mohli začít chodit už čtrnáctiletí.

Občanští demokraté se chtějí pokusit o prosazení možnosti výpovědi bez udání důvodu s vyšším odstupným. „Je to věc, o které je moje politická strana přesvědčena, stejně jako Národní ekonomická rada vlády, stejně jako reprezentanti zaměstnavatelů, že to by byl správný krok,“ řekl při květnových sněmovních interpelacích premiér Fiala. Návrh odmítají opoziční hnutí i lidovci. Předseda vlády uvedl, že občanští demokraté se budou snažit koaliční partnery přesvědčit a takovou formu výpovědi prosadit pozměňovacím návrhem.

Předloha o cestovním ruchu uloží ubytovacím zařízením v Česku povinnost registrace v chystaném elektronickém systému eTurista. Do něj by také zaznamenávala ubytované hosty. Novelu připravilo Ministerstvo pro místní rozvoj vedené ministrem Ivanem Bartošem. Její část o pravomoci obcí regulovat krátkodobé pronájmy bytů se nelíbí ODS. „Jsme pro stanovení jasných a vymahatelných pravidel pro tento typ ubytování. Avšak konkrétní úprava, která by obcím dala pravomoc nařízením zakázat poskytování ubytování pro určitá období v roce, naráží i podle stanoviska Parlamentního institutu na otázku ústavnosti. Proto budeme hledat způsob, jak při projednávání novelu zákona upravit,“ sdělil Vojtěch Munzar, který má předlohu na starosti.

Debaty o vládních předlohách nebo pozměňovacích návrzích koaličních poslanců by ale nebyly novinkou. Letos ve sněmovně narazila na odpor zejména předloha o vyšší ochraně nejkvalitnější zemědělské půdy, protahovalo se kvůli koaličnímu vyjednávání o dalších úpravách i projednávání vládního návrhu na zkrácení doby oddlužení na tři roky. Pozměňovací návrh Jana Kuchaře k distribuci léků do lékáren pak zbrzdil schvalování vládní novely o vyšších sankcích za nezaevidování léků v lékárnách.

 

Zdroj: ČTK
Ilustrační foto: canva.com

Go to TOP