Úřad ombudsmana by se mohl stát národní lidskoprávní institucí

Kancelář veřejného ochránce práv by se mohla stát národní lidskoprávní institucí podle doporučení OSN a mezinárodních závazků. Potřeba bude ale novelou rozšířit její pravomoci. Není ale zřejmé, zda by předlohu měla připravit vláda, která se loni zavázala doporučení OSN naplnit, nebo poslanci ve spolupráci s vládní zmocněnkyní pro lidská práva.

Doplnění pravomocí úřadu ombudsmanky Anny Šabatové by podle aktérů jednání bylo vhodnější než vytvoření nové komise pro lidská práva, neboť úřad již řadu požadovaných principů naplňuje. Kromě rozšíření mandátu ombudsmana a posílení role v lidskoprávní oblasti včetně vzdělávání a výzkumu by bylo třeba zajistit i jeho personální posílení včetně finančního zajištění.

Instituce by byla adekvátním protějškem obdobným mezinárodním orgánům Evropské unie, Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE) nebo Rady Evropy. Měla by se podílet na práci Rady OSN pro lidská práva.

Cestu vládního návrhu doporučil předseda poslanců ČSSD Jan Chvojka. Předlohu by měla podle něj připravit zmocněnkyně a poslankyně ANO Helena Válková, aby byla zajištěna podpora nejsilnějšího vládního uskupení pro tuto úpravu.

Předseda senátní ústavní komise Jiří Dienstbier naopak doporučil poslanecký návrh, na němž by se podíleli zástupci většiny stran včetně Válkové nebo ministerstva zahraničí, které o vznik instituce usiluje s ohledem na naplnění mezinárodních závazků ČR. Podle něj by poslanecká cesta byla rychlejší a s vládní podporou schůdnější.

Zdroj: ČTK
Foto: Pixabay

 

Go to TOP