V Česku je první organizace, která může podávat hromadné žaloby

První organizací, která může v České republice podávat hromadné žaloby, se stala společnost dTest. Hromadné řízení je v Česku možné od července. Hlavní výhodou je, že na rozdíl od klasické žaloby nemusí lidé platit náklady řízení, které by se jim v mnoha případech samostatného řešení sporu nevyplatily.

 

Od července mají spotřebitelé a drobní podnikatelé možnost vymáhat své nároky společně, soud pak vydá jeden rozsudek. Hromadné žaloby uzákonila předloha a soubor novel souvisejících zákonů. Hromadné žaloby se mohou týkat zejména případů, kvůli nimž by se vzhledem k nákladům řízení nevyplatilo lidem soudit samostatně.

Hromadná řízení jsou možná u vymáhání většího množství nároků spotřebitelů a mikropodniků vůči podnikatelům. Poškození se musí přihlásit, žaloby pak podávají k Městskému soudu v Praze oprávněné neziskové organizace, tedy zapsané ve zvláštním seznamu. Ministerstvo průmyslu a obchodu organizaci dTest zaregistrovalo v seznamu oprávněných osob, může se tak nyní soudit jménem svých klientů.

„Jsme prvním českým subjektem, který může v zájmu spotřebitelů zahájit hromadné řízení. Přes všechny nedostatky zákona a veškeré výhrady, které k přijaté úpravě hromadného řízení nadále máme, jsme se rozhodli využít zjednodušeného procesu zápisu do seznamu oprávněných osob. To nám dává teoretickou možnost podávat hromadné žaloby, nic to však nemění na skutečnosti, že naše reálné možnosti vést hromadné řízení jsou zejména z finančních důvodů značně omezené,“ informuje na svých webových stránkách organizace dTest. Kdo žalobu podá, nese totiž i náklady řízení.

K hromadné žalobě, aby mohla být podaná, se musí podle zákona přihlásit nejméně deset spotřebitelů. Neziskové organizace podávající žaloby musí zastupovat advokát. Žalobce řízení financuje a odpovídá za riziko neúspěchu ve sporu.

Určitou možností financování je investor, otázkou však pak zůstává jeho motivace a nestrannost. Zároveň by nejspíš investoři měli zájem především o velké kauzy s velkým množstvím spotřebitelů, kde se bude jednat o velké částky. Případy takzvaných šmejdů, kterým se dTest nejvíce věnuje, by tak mohly zůstat bez povšimnutí, obávají se zástupci organizace. Další variantou je vznik speciálního fondu na hrazení nákladů při hromadných žalobách, kde by z vyhraných sporů bylo pak možné spolufinancovat spory, které úspěšné nebudou.

Zákon o hromadném občanském řízení soudním se vztahuje na spotřebitelské spory, které vznikly po 24. listopadu 2020, tedy od účinnosti evropské směrnice.

Seznam oprávněných osob je dostupný ZDE.

 

Zdroj: AD, dTest, ČTK
Foto: canva.com

Go to TOP