Spotřebitelská organizace podala kvůli AI stížnost na síť X v devíti zemích EU

Rakouská spotřebitelská organizace NOYB doručila úřadům v devíti zemích EU stížnosti na způsob, jakým provozovatel americké sociální sítě X sbírá data uživatelů pro trénování svých systémů umělé inteligence (AI). Firma podle NOYB zpracováváním dat bez žádosti o souhlas porušuje evropská pravidla o ochraně osobních údajů GDPR. Organizace to dne 12. srpna oznámila na svých webových stánkách. Stížnosti podala v Belgii, Francii, Irsku, Itálii, Nizozemsku, Španělsku, Polsku, Rakousku a Řecku.

 

NOYB už červnu podal stížnosti v deseti zemích EU a v Norsku na americkou společnost Meta Platforms provozující sítě Facebook a Instagram kvůli tomu, jak chtěla používat data uživatelů k trénování vlastních systémů AI. Irský regulátor DPC následně firmě sdělil, aby svůj plán odložila, což Meta akceptovala.

„Společnost (X) začala v květnu 2024 nevratně vkládat údaje evropských uživatelů do své technologie umělé inteligence ‚Grok‘, aniž je o tom informovala nebo požádala o souhlas,“ uvedl NOYB.

Aktuální stížnosti následují poté, co se jednáním provozovatele sítě X zabýval irský úřad DPC. Síť X se sice zavázala, že pozastaví využívání dat uživatelů v EU, organizaci NOYB ale vadí, že se DPC nezabýval zákonností dosavadního jednání firmy.

„Soudní dokumenty nejsou veřejné, ale z ústního jednání jsme pochopili, že DPC nezpochybňoval zákonnost tohoto využití dat jako takového. Zdá se, že DPC se zabýval takzvanými ‚zmírňujícími opatřeními‘ a nedostatkem spolupráce ze strany (sítě X). Zdá se, že úřad se zabývá pouze okrajovými otázkami, ale vyhýbá se jádru problému,“ řekl zakladatel NOYB Maximilian Schrems.

NOYB, což je zkratka z anglických slov None of Your Business (Do toho vám nic není), je rakouská spotřebitelská organizace sídlící ve Vídni. Založena byla v roce 2017 a zabývá se ochranou soukromí napříč Evropou.

 

Zdroj: ČTK
Ilustrační foto: Pexels.com

Go to TOP