NSS: Vlastníci musí z cesty přes oboru odstranit překážky, které tu vytvořili

Nejvyšší správní soud (NSS) svým rozsudkem č. j. 8 As 172/2023-86 z 8. srpna 2024 potvrdil s konečnou platností, že majitelé pozemků musejí odstranit překážky z cesty přes oboru Pekárkův mlýn na Písecku a zpřístupnit komunikaci lidem. Na cestě jsou vysázené stromy a vyhloubené příkopy, plyne z rozhodnutí, které je dočasně zpřístupněné na úřední desce. Majitelé dlouhodobě tvrdili, že lesní cesta není veřejně přístupnou účelovou komunikací, soudili se kvůli tomu s městským úřadem v Milevsku, který jim už v roce 2018 nařídil, aby překážky odstranili.

 

Cesta vede oborou od zážitkového parku Zeměráj směrem na Klisinec. Krajský soud v Českých Budějovicích původně rozhodl, že lesní cesta není veřejně přístupnou účelovou komunikací, protože lze alternativně použít o něco delší trasu po silnici.

Tehdy však poprvé zasáhl NSS, a to na základě úspěšné kasační stížnosti obce Hrazany. Co je pro řidiče aut zanedbatelné zdržení, může být pro chodce a cyklisty podstatný rozdíl, zdůraznil NSS před dvěma lety.

V rozhodnutí citoval verdikt prvorepublikového správního soudu v podobné kauze. Píše se v něm, že při posuzování nutnosti určité cesty „nerozhodujeť jedině její délka, nýbrž záleží i na jiných okolnostech, padajících na váhu pro úsudek, proč se cesty té užívá“. V nyní projednávané kauze šlo hlavně o bezpečnost chodců a cyklistů.

Napodruhé už krajský soud žalobu vlastníků zamítl. Neuspěli ani u NSS. Tvrdili například to, že vzrostlé stromy a příkopy, které mají odstranit, svědčí o tom, že komunikace už neexistuje. Už krajský soud však uvedl, že vlastníci nemohou profitovat z protiprávního stavu, který sami vyvolali, když cestu zahradili.

„Pokud tedy řešená komunikace přestala být v terénu patrná právě kvůli zásahům stěžovatelů, tak nelze tuto námitku vzít v potaz,“ potvrdil NSS. Majitelé neuspěli ani s tvrzením, že lidé mohou využívat jinou cestu přes obecní pozemky.

Před časem NSS také rozhodl, že zákon o myslivosti neumožňuje plošně a natrvalo uzavírat obory pro veřejnost. Tehdy šlo o oboru Jelenice na Opavsku.

 

Zdroj: ČTK
Ilustrační foto: Pexels.com/D. Darinel

Go to TOP