Vláda projedná novelu s posílením koordinátorů BOZP na stavbách

Pracovníci, kteří mají na starosti bezpečnost a ochranu zdraví při práci (BOZP), by od příštího roku mohli vést a podepisovat požadované dokumenty elektronicky. Koordinátoři bezpečnosti na stavbách by mohli získat víc pravomocí. Techniky, kteří obsluhují či kontrolují plynová, elektrická, zdvihací a tlaková zařízení, by mohla za poplatek vzdělávat Technická inspekce České republiky (TIČR). Počítá s tím novela o bezpečnosti a ochraně zdraví při práci, kterou by měla ve středu projednávat vláda.

 

Změny chystala od loňského dubna pracovní skupina, kterou tvořili zástupci ministerstva práce, inspekce práce, odborů, zaměstnavatelů i akademických pracovišť. Podle ministerstva se poslední ucelená novela dělala před sedmi lety, do zákona se teď mají promítnout poznatky z praxe. Cílem je omezit administrativu, posílit bezpečnost na stavbách i snížit náklady zaměstnavatelů na pracovní úrazy. Podle podkladů k zákonu se třetina smrtelných zranění v práci stane na staveništích. V Česku je teď přes 2100 stavebních koordinátorů BOZP. Musí mít odbornou zkoušku a osvědčení.

„Posílení pravomocí koordinátorů BOZP zvýší celkovou úroveň bezpečnosti na staveništi a přispěje k lepší ochraně zdraví všech pracovníků a zároveň sníží náklady zaměstnavatelů na případné pracovní úrazy,“ uvedlo ministerstvo ve zprávě o dopadech (RIA).

Bezpečnostní technici či koordinátoři by podle návrhu od příštího roku mohli vést a podepisovat požadované dokumenty elektronicky. Teď je potřeba vlastnoruční podpis.

Zadavatel stavby bude mít nově povinnost vytvořit koordinátorovi podmínky pro jeho činnost. Bude muset podepsat plán bezpečnostních opatření, který koordinátor připraví a bude aktualizovat. Koordinátor by měl pak také sladit spolupráci všech zhotovitelů na stavbě a zajistit jejich součinnost a informovanost o stavu prací a krocích k bezpečnosti. Při mimořádných událostech na stavbě, požárech, haváriích či poruchách by měl vypracovat omezený bezpečnostní plán pro záchranné a likvidační práce, měl by to zabezpečit zadavatel.

Při ohrožení zdraví a života musí dát koordinátor zhotoviteli pokyn k přerušení prací. Musel by také zachovávat mlčenlivost při budování sítí elektronických komunikací, v elektroenergetice o nízkém napětí a v plynárenství do tlakové hladiny 4 barů. Zhotovitel musí koordinátorova opatření plnit a vyžadovat to musí i od ostatních firem, které se na stavbě podílejí. I když vedení ustanoví externí firmu či osobu, která má mít prevenci a BOZP na starosti, dál nese odpovědnost za zajištění pracovníků.

Podle návrhu by vzdělávání technikům, kteří pracují s takzvanými vyhrazenými technickými zařízeními – tedy tlakovými, plynovými, elektrickými či zdvihacími, poskytovala za poplatek i TIČR. Novela upřesňuje případy, kdy může ministerstvo zrušit akreditaci ke zkoušení pracovníků BOZP a koordinátorů. Upravuje také postup inspekce práce při porušování povinností zhotovitelů staveb a koordinátorů.

 

Zdroj: ČTK
Foto: pixabay.com

Go to TOP