Aktualizaci zákonných pravidel pro postupy GIBS Senát schválil

Aktualizovat pravidla pro postupy Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIPS) a sladit je se zákonem o policii má novela, kterou Senát schválil beze změn tak, jak mu doporučily jeho výbory. Normu, který má podle ministra vnitra Víta Rakušana také odstranit nejednoznačnosti a nelogičnosti současné úpravy, nyní dostane k podpisu prezident.

 

Novela má rovněž zavést pravidla pro občanské zaměstnance GIBS nebo vyjasnit, jaké podklady a doklady má inspekce poskytovat sněmovní kontrolní komisi.

Předloha také upravuje pravidla mezinárodní spolupráce GIBS, která se dosud řídí zákonem o policii. Výslovně uvádí, že inspekce při plnění úkolů spolupracuje s organizacemi jako Interpol či Evropský policejní úřad, na žádost zahraničního sboru může použít operativně pátrací prostředky nebo že příslušník zahraničního sboru může za podmínek stanovených mezinárodní smlouvou vykonávat oprávnění a povinnosti příslušníka inspekce.

Novela také nově stanovuje oprávnění inspektorů zjišťovat u kontrolovaných osob, zda jsou pod vlivem alkoholu nebo jiných návykových látek. Má to usnadnit plnění úkolů GIBS. Inspektoři budou moci podle novely vstoupit do obydlí bez souhlasu jeho uživatele, ale pouze v případě, že věc nesnese odkladu a vstup je nutný pro ochranu života či zdraví lidí.

Příslušníci GIBS by také podle návrhu mohli nosit služební stejnokroj, a to především při slavnostních nebo společenských akcích. Podrobnosti stanoví vládní nařízení. Inspektoři svou práci vykonávají v běžném civilním oděvu, někdy mají označení inspekce.

 

Zdroj: ČTK
Foto: canva.com

Go to TOP