Výstava v Holešově představí vědecké metody používané v kriminalistice

Letní výstava na zámku v Holešově na Kroměřížsku lidem interaktivní formou představí vědecké metody používané v kriminalistice. Zájemci ji budou moci navštívit od úterý 2. července do konce září. Výstava s názvem Na stopě zločinu, jejímž autorem je liberecká iQLandia, cílí především na rodiny s dětmi, přiblížila akci mluvčí Městského kulturního střediska v Holešově Dana Podhajská.

 

Každý návštěvník výstavy pátrá po tom, kdo zabil profesorku Pospíšilovou. Při vstupu se podle pořadatelů stává detektivem a jeho cílem je odhalit nebezpečného zločince. „K dispozici má všechno, co jako kriminalista potřebuje. Nejen jednotlivé metody, ale také místo činu či panel s podezřelými,“ uvedla Podhajská.

Při pátrání lidé využijí například daktyloskopii, která pomáhá identifikovat podezřelého porovnáním otisků nalezených na místě činu s otisky podezřelých, případně jinou forenzní vědu používanou při vyšetřování a dokazování trestných činů. „Je jím například živý identikit, který zábavnou formou vysvětluje a dovoluje osahat si princip sestavování obličeje podezřelého z jednotlivých komponentů. Návštěvníci si mohou ve dvojici vyzkoušet, jak by vypadali, kdyby se jejich obličeje propojily,“ uvedla mluvčí.

Výstava vychází z kriminalistické reality. „Od té se nijak nevzdaluje, její forma je přitom uživatelsky velmi přívětivá a popularizační. Doplňkem jsou hlavolamy s kriminalistickou tematikou a další zábavně-naučné prvky,“ doplnila Dana Podhajská.

Výstava Na stopě zločinu je otevřena bude denně kromě pondělí, vždy od 9 do 17 hodin. Více informací naleznete ZDE.

 

Zdroj: ČTK
Ilustrační foto: MKS Holešov

Go to TOP