Předseda ÚS Josef Baxa uvítal dvě ženy na místopředsednických postech

Předseda Ústavního soudu (ÚS) Josef Baxa uvítal, že na místopředsednických postech jsou dvě ženy. Ke Kateřině Ronovské přibyla v úterý 25. června 2024 Veronika Křesťanová, kterou na Pražském hradě jmenoval do funkce prezident Petr Pavel. Doktor Baxa ČTK také řekl, že na ÚS je nyní velmi dobře fungující tým.

 

Prezident Pavel zároveň jmenoval dva nové ústavní soudce – právníka a sociologa Jiřího Přibáně a Tomáše Langáška z Nejvyššího správního soudu. Za více než rok od prezidentova nástupu do úřadu už se ÚS obměnil ze dvou třetin, nových je 10 z 15 soudců.

Předseda ÚS uvedl, že Křesťanová si za necelý rok u ÚS získala velkou autoritu, je velmi pracovitá, schopná a moudrá. Ocenil, že ve vedení soudu jsou dvě ženy. „Je to výborné rozhodnutí. Velmi to vítám. Přiznám se, že jsem si to tak potají přál, i když jsem plně respektoval pravomoc pana prezidenta,“ uvedl.

Pro předsedu ÚS je zásadní, aby důležité věci diskutovalo celé plénum, nejen vedení ÚS. Rozhodnutí by podle něj měli soudci přijímat ve shodě, a to nejen té soudní, ale také organizační či personální.

Letos skončí funkční období ještě jednomu ústavnímu soudci – Davidu Uhlířovi, příští rok dalším dvěma. Josef Baxa by si přál, aby Pavel minimálně jednou nominoval další ženu. „Jinak to nechám na hradních architektech. Oni si předsevzali, jak má být soud složen a jak budou vybírat a hledat, takže nebudu dávat žádná doporučení,“ dodal.

„Je to pro mě obrovská pocta. Možná právě proto, že to je po té roční práci, kdy mě znají ti, kteří mě jmenovali i se kterými spolupracuji,“ řekla Křesťanová, která se stala ústavní soudkyní loni v srpnu. S kolegy se podle ní názorově liší, jsou ale „orchestrem, který funguje“. S novou funkcí se podle ní změní náplň její práce, méně se bude účastnit rozhodovací činnosti. „Což je mi vlastně líto,“ poznamenala.

To, že má ÚS nyní dvě místopředsedkyně, je podle ní dobrá zpráva na veřejnost. „Je to myslím zasloužené, ale troufnu si říct snad kvůli tomu, jaké jsme, a nejen kvůli jakého jsme pohlaví,“ doplnila.

Tomáš Langášek doufá, že ÚS podpoří v jeho moudrosti a rozvážnosti na úkor ukvapenosti a povrchnosti. Považuje se za konzervativního v přístupu k Ústavě a právu, s hlubokým respektem k jejímu obsahu. „Nebudu tam číst nic, co v ní napsáno není. V tomto smyslu bychom měli být všichni konzervativci,“ řekl.

Jiří Přibáň by chtěl na ÚS přinést pohled právního filozofa, člověka se zkušenostmi s právními systémy a kulturami anglo-amerického směru, který zároveň působil v akademické sféře. Za klíčové hodnoty soudců ÚS považuje nezávislost a nestrannost. „I stranám sporu musí vždy dát stejný prostor, zvážit argumenty. To si myslím, že je základ, na kterém se má stavět a ze kterého má vycházet každý ústavně-právní argument a nález,“ dodal.

 

Zdroj: ČTK
Ilustrační foto: archiv ÚS

Go to TOP