Psychosociální podpora mládeže je malá, míní MV a lidskoprávní zmocněnkyně

Zmocněnkyně vlády pro lidská práva Klára Šimáčková Laurenčíková a Ministerstvo vnitra předloží Bezpečnostní radě státu (BRS) a vládě návrhy týkající se psychosociální podpory mladých lidí. Na tiskové konferenci k půlročnímu výročí tragické střelby na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy (FF UK) to uvedli Klára Šimáčková Laurenčíková a ministr vnitra Vít Rakušan. Podle ministra nyní pomoc často chybí a má představovat určitou „bezpečnou cestu dětstvím“.

 

Před půl rokem přišlo při střelbě na fakultě o život 14 lidí a 25 dalších bylo zraněno. Pachatel, který byl studentem fakulty, spáchal po činu sebevraždu. Zmocněnkyně zmínila, že podle zahraničních dat má až 72 procent pachatelů hromadné střelby negativní zkušenosti z dětství, 60 procent se týkala fyzická či online šikana, 42 procent pak zažívalo násilí v rodině. „Jsem ráda, že ve spolupráci s Ministerstvem vnitra máme šanci vládě představit návrh opatření, která míří do úrovně systémové prevence a reagují na zahraniční data,“ dodala.

Nutné je zachytit každého jedince s výraznou traumatickou zkušeností včas, uvedla Šimáčková Laurenčíková. Připomněla, že podle vyjádření policistů a státní zástupkyně ze sněmovního Výboru pro bezpečnost pachatel střelby na FF UK zažíval sociální izolaci, fascinovalo ho násilí, měl tendence k radikalizaci a postrádal funkční vztahy. „Ukazuje se, že účinnou strategií je včasná detekce dětí a mladistvých s traumatickou zkušeností, včasná intervence, jejich podpora prostřednictvím škol, zvýšení dostupnosti psychosociální podpory a investice do odolnosti komunit,“ doplnila.

Ministr Rakušan řekl, že materiály představí nejprve BRS a mají zajistit určitou „bezpečnou cestu dětstvím“. „Chceme vytipovat ve spolupráci s ministerstvy školství a práce a sociálních věcí důležité okamžiky, kdy by měl systém umět reagovat. Kdy jsou jasné vzorce, že někdo volá o pomoc, rodina vykazuje patologie, dítěti se objektivně nedaří dobře,“ uvedl. Cílem by pak měla být profesionální pomoc na základě funkčních postupů. Čerpat lze přitom ze zahraničních zkušeností, podotkl.

 

Zdroj: ČTK
Ilustrační foto: canva.com

Go to TOP