Ve Stráži p. R. poprvé vězni přebírali výuční listy za přítomnosti příbuzných

Jiné než obvykle bylo předávání výučních listů vězňům ve Stráži pod Ralskem na Českolipsku. Poprvé v nějaké české věznici u toho mohli být jejich blízcí. Úspěšní učni při té příležitosti řekli, že je to před závěrečnými zkouškami motivovalo.

 

„To bylo asi 20 dní před tím, když nám oznámili, že ta možnost tady je. Takže jsme si nechtěli udělat ostudu, že bychom neprošli. To byla motivace jak blázen,“ řekl novinářům jeden z úspěšných učňů Josef Pěchula. Radost z toho, že na předávání vysvědčení přišla jeho přítelkyně, neskrýval. „Je to krásné,“ dodal. Spokojeností nad tím, že učňovské zkoušky zvládl, se netajila jeho přítelkyně Zuzana Rechtbergerová. „Jsem na něj hrdá. Jsem ráda, že se zlepšil ve všem a že bude mít lepší život,“ dodala. Pěchulovi by měl trest vypršet zhruba za rok. Po propuštění by chtěl nastoupit do mladoboleslavské Škody.

Mimořádný byl tento den i pro osmačtyřicetiletého Františka Hrušku, a to nejen kvůli tomu, že převzal výuční list. „Mám tady syna, který se zrovna vyučil, dneska dostal výuční list strojního mechanika. Já jsem obráběč kovů, takže je to nádherné. A dcera dneska udělala zkoušku na vejšce (vyšší odborná škola), takže má DiS, a to je úplně nádherné,“ řekl. Pomáhá mu, že ho rodina podporuje. „Stojí za mnou. Bohužel jsem udělal chybu, ale je to pryč. Tady to odsedím a tím to končí,“ dodal. Do konce trestu mu chybí 27 měsíců.

Na předávání výučních listů kromě Hruškova syna přišla i jeho sestra. Novinářům řekla, že zpočátku nevěřila, že studium zvládne. „Jsme ale rádi, že to udělal,“ uvedla Gabriela Volejníková. Ocenila zároveň, že se její bratr do studia ve věznici vůbec pustil. „Já si myslím, že chtěl něco pro sebe udělat, aby až snad začne nový jiný život, tak aby něco měl, nějaký doklad, že něco umí,“ dodala.

S myšlenkou na předávání výučních listů vězňům za přítomnosti jejich příbuzných přišel ředitel vězeňského Středního odborného učiliště Josef Polcer. Inspirací mu byla loňská návštěva amerického Texasu. „Měli jsme možnost navštívit tam několik věznic a v jedné věznici bylo právě slavnostní předávání certifikátů za účasti rodinných příslušníků. A mě to nadchlo a říkal jsem si, proč to nezkusit,“ řekl. Další takové předávání se podle něj uskuteční ve čtvrtek 20. června v ženské věznici ve Světlé nad Sázavou. Míní, že pro vztahy v rodině odsouzeného je přínosem, když vidí, že něco dobrého dokázal.

Obdobný názor má i vedoucí Školského vzdělávacího střediska ve věznici ve Stráži pod Ralskem Bohumila Nová. „Chceme prohloubit vztah mezi rodinou a odsouzenými, aby rodina viděla, že odsouzení na sobě pracují,“ řekla. Většina odsouzených, kteří nastupují do učebního oboru ve věznici, mají podle ní jen základní vzdělání. Nová míní, že díky vyučení je u nich větší šance, že se znovu do věznice nevrátí. Ne všichni ale učební obor zvládnou. Do ročníku přijímají ve Stráži pod Ralskem 24 vězňů, tříleté studium ale dokončilo a učňovský list převzalo jen 11 z nich. Důvodem u neúspěšných podle Nové není jen to, že nezvládnou studium, ale že jsou třeba i předčasně propuštěni na svobodu.

 

Zdroj: ČTK
Foto Věznice Stráž p. R.: archiv Vězeňské služby ČR

Go to TOP