Rada Evropy: Nejpřeplněnější věznice jsou na Kypru, v Rumunsku a ve Francii

Kypr, Rumunsko a Francie mají nejpřeplněnější věznice v Evropě a jejich stav se od konce pandemie onemocnění covid-19 ještě zhoršil. Uvádí to aktuální zpráva Rady Evropy o stavu vězeňství. V České republice je podle studie na počet obyvatel nadále nadprůměrný počet vězňů i poměrně vysoký podíl uvězněných žen.

 

V průměru bylo v zemích Rady Evropy na konci loňského ledna 124 vězňů na 100 000 obyvatel. V některých zemích je však tento údaj výrazně nadprůměrný. Nejvyšší počet vězňů má Turecko, kde na 100 000 obyvatel připadá 408 vězňů, následuje Gruzie (256) a Ázerbájdžán (244). Česká republika je se 176 vězni na 100 000 obyvatel deváté v pořadí. Naopak méně než 50 vězňů na 100 000 obyvatel měly na konci loňského ledna Island či Finsko.

V České republice je ve srovnání s ostatními zeměmi za mřížemi více žen, těch je mezi vězni 8,5 procenta. V průměru tvoří ženy 5,2 procenta vězeňské populace v Evropě, přičemž rozdíly se pohybují od 11,5 procenta v Andoře po 7,2 procenta v Portugalsku, 3,2 procenta ve Francii a nula procent v Monaku.

Podle Rady Evropy mělo v lednu 2023 dvanáct evropských zemí stoprocentní nebo vyšší obsazenost věznic: za Kyprem se 166 procenty, Rumunskem (120 procent) a Francií (119 procent) se umístila Belgie, Maďarsko, Itálie, Slovinsko, Řecko, Švédsko, Severní Makedonie, Chorvatsko a Turecko.

Rada Evropy je mezinárodní instituce se sídlem ve Štrasburku, která sdružuje 46 signatářských států Evropské úmluvy o lidských právech. Její soudní orgán, Evropský soud pro lidská práva, je po vnitrostátních soudech poslední instancí, která může sankcionovat porušování tohoto textu.

 

Zdroj: ČTK
Ilustrační foto: Pexels.com/IsabellaMendes

Go to TOP