Běh se žlutou stužkou se uskuteční již 11. června, je nejvyšší čas se přihlásit

Letošní, v pořadí již 9. ročník Běhu se žlutou stužkou (YRR), který si klade za cíl zařazení odsouzených zpět do společnosti, je věnovaný mužům – otcům s trestní minulostí. Uskuteční se za týden, v úterý 11. června 2024, a nově se poběží v říčanském lesoparku u rybníka Marvánek. Informovali o tom na tiskové konferenci organizátoři projektu.

 

„Je mi velkou ctí být patronem, já jsem otec s trestní minulostí, takže myslím, že o tom můžu sáhodlouze hovořit,“ řekl letošní patron akce, jachtař David Křížek. Běhu se podle svých slov zúčastnil třikrát dvakrát ještě ve vězení, potřetí na svobodě. „Shledávám trochu problém v tom, že vězeňství, jak jsem ho poznal, strašně moc izoluje, a ne zcela napravuje. Já se moc rád zúčastním jakékoli akce, která se pokusí toto nějakým způsobem změnit,“ dodal sportovec odsouzený v souvislosti s kauzou Metropolitního spořitelního družstva.

Podle ředitele vězeňské služby Simona Michailidise je akce symbolem boje s předsudky, ale také symbolem spolupráce mezi vězeňskou službou, probační a mediační službou (PMS) a dalšími organizacemi. Ředitelka PMS Andrea Matoušková doplnila, že velkou část jejich klientů tvoří muži, kteří otci jsou nebo se jimi chtějí stát.

Běhat se žlutou stužkou na podporu lidí po výkonu trestu se v Česku začalo v roce 2016. Akce se inspirovala podobným projektem ze Singapuru. Cílem běhu je zejména osvěta a odbourání předsudků, aby lidé se záznamem v rejstříku trestů mohli získat zaměstnání a šanci na nový začátek. Tradičně se akce účastní odsouzení ve 25 z 35 věznic v Česku.

 

 

Registrovat se můžete ZDE.

 

Zdroj: ČTK
Ilustrační foto: archiv PMS

 

 

Go to TOP