Dětský certifikát je nutné předložit Poslanecké sněmovně do září

Na potřebě přijetí takzvaného dětského certifikátu se shodli zástupci policie, organizací i politiků, kteří se zabývají problematikou sexualizovaného násilí na dětech. K vytvoření nového druhu výpisu z trestního rejstříku, kde by se automaticky objevily i zahlazené vybrané trestné činy, vznikne v červnu pracovní skupina. Do září tohoto roku je nutné opatření předložit ke schválení Poslanecké sněmovně, zaznělo dnes, tedy 5. června 2024, na tiskové konferenci pořádané centrem Locika.

 

„Na koaliční úrovni bylo dohodnuto, že se vytvoří pracovní skupina, která by měla vydefinovat, jak ten dětský certifikát chce. To by mělo proběhnout do konce června,“ uvedla na tiskové konferenci poslankyně Barbora Urbanová. Kritici současné praxe totiž poukazují na to, že lidem odsouzeným za znásilnění či zneužívání dětí nebrání nic v tom, aby si založili dětský spolek, byli s dětmi v každodenním kontaktu a třeba pro ně organizovali tábory nebo vedli sportovní kroužky.

Podle plánované úpravy by se zájemci o práci s dětmi nově museli prokazovat takzvaným dětským certifikátem, což bude nový druh výstupu z rejstříku trestů. Vybrané trestné činy se do něj propíšou automaticky. Uložená ochranná opatření se budou v tomto výstupu z rejstříku zobrazovat po celou dobu, kdy bude pachatel představovat riziko pro práci s dětmi, tedy i po uplynutí lhůty tzv. výmazu.

Podle Barbory Urbanové by certifikát rozhodně v budoucnu u svých zaměstnanců měly požadovat školy. Problematičtější je situace u zájmových kroužků. Podle poslankyně totiž neexistuje zákon, který by reguloval neformální práci s dětmi. „Tam spoléháme na to, že to samé budou chtít rodiče a že pro kroužky bude výhodné, když jejich zaměstnanci čistý dětský certifikát mít budou,“ řekla Urbanová.

Návrh je podle ní nutné předložit poslancům ke schválení v září, jinak se nestihne schválit v tomto volebním období. Opatření by uvítali i policisté, dodal vedoucí Odboru obecné kriminality Policejního prezidia ČR Jaroslav Hrabálek.

Podle zmocněnkyně vlády pro lidská práva Kláry Laurenčíkové Šimáčkové jsou pro zlepšení situace dětí ohrožených sexualizovaným násilím nutná i další opatření. Měly by podle ní vzniknout například specializované senáty na soudech, které se budou problematikou zabývat. Potřeba je podle ní také změnit financování tak, aby bylo více peněz na prevenci a detekci násilí na dětech.

 

Zdroj: ČTK
Ilustrační foto: canva.com

Go to TOP