Česká advokátní komora Vás zve na ODR Forum 2024

ODR (Online Dispute Resolution) Forum je nejvýznamnější světovou konferencí o online řešení sporů. Letos, a to ve dnech 5. a 6. června

ODR (Online Dispute Resolution) Forum je nejvýznamnější světovou konferencí o online řešení sporů. Letos, a to ve dnech 5. a 6. června 2024, se bude tato výjimečná akce konat v Praze, v Českém institutu informatiky, robotiky a kybernetiky. Mezi partnery konference patří i Česká advokátní komora, která zajistila pro advokáty a advokátky 50% slevu z konferenčního poplatku.

 

ODR Forum je nejprestižnější mezinárodní konferencí o online řešení sporů. Jde o každoroční setkání právníků, vývojářů, expertů, státních úředníků (včetně expertů na ODR a umělou inteligenci (AI) z Evropské komise a Evropského parlamentu, vizionářů, ale také investorů a inovačních firem z celého světa.

Letošní konference, která se uskuteční ve dnech 5. a 6. června v Českém institutu informatiky, robotiky a kybernetiky (Jugoslávských partyzánů 1580, Praha 6-Dejvice), se zúčastní i Ethan Katsh, emeritní profesor právních studií na University of Massachusetts, který je považován za zakladatele oboru ODR. Ten se svou přednáškou vystoupí hned v úvodu akce, již zahájí ministr spravedlnosti Pavel Blažek.

Českou advokátní komoru budou na ODR Fóru 2024 reprezentovat předseda představenstva Robert Němec a místopředseda představenstva a předseda Sekce ČAK pro IT a GDPR Martin Maisner.

 

Hlavním tématem ODR Fóra 2024 bude umělá inteligence v oblasti řešení sporů a mediace – aktuální využití, perspektivy a rizika, regulace v různých částech světa i zajímavé nové služby a přístupy, jež AI v dohledné budoucnosti umožní.

Diskutovaná témata

  • Umělá inteligence v oblasti justice a online řešení sporů
  • Etické zásady pro online soudnictví a jak je zajistit v praxi
  • Jak navrhovat a vybudovat úspěšné online soudy anebo online mediační/arbitrážní instituce
  • Jak čelit současným rizikům kybernetické bezpečnosti
  • Jak zajistit přístup k online spravedlnosti pro osoby s digitálními znevýhodněními
  • Současná a chystaná legislativa v této oblasti v EU, USA, Kanadě, Velké Británii, Japonsku a jinde ve světě
  • Standardizační projekty v této oblasti (ISO, IEEE aj.)
  • ODR pro zvláštní sektory včetně tzv. Dark Web nebo kryptoměn
  • Zajímavé současné ODR projekty v různých částech světa

 

Konference bude mít hybridní formu.

 

Česká advokátní komora je jedním z partnerů této konference. Advokátky a advokáti zapsané/í  na seznamu ČAK mají 50% slevu z konferenčního poplatku, který tak činí 2 500 Kč na oba dny konání akce. Registrovat se můžete ZDE.

 

Iniciátorem všech ODR Forum konferencí a jejich hlavním partnerem je NCTDR (National Center for Technology and Dispute Resolution) se sídlem v USA. V NCTDR se online řešení sporů zrodilo v souvislosti se vznikem společnosti eBay. Ethan Katsh tehdy navrhl zakladatelům eBay, aby udělali dvouměsíční experiment, v jehož rámci by dali osobám nakupujícím na tehdy nové eBay možnost vyřešit své nespokojenosti online, rychle a jednoduše. Experiment měl velký úspěch a přispěl k prudkému růstu popularity eBay v té době. Od té doby ODR prošlo 20letým vývojem. V současnosti se o ODR mluví nejen v souvislosti se soukromými online platformami na řešení nespokojeností, ale také ve vztahu k vznikajícímu online státnímu soudnictví.

 

 

 

 

Redakce AD
Ilustrační foto: archiv pořadatele

 

Go to TOP