Zákon proti domácímu násilí by měla vláda schválit do léta

Vláda by měla do léta projednat návrh zákona proti domácímu násilí. Předpis teď posuzuje vládní legislativní rada. Informovala o tom vládní zmocněnkyně pro lidská práva Klára Šimáčková Laurenčíková. Věří, že vláda předlohu schválí. Připravovaný zákon má stanovit definici domácího násilí, prodloužit vykázání násilných osob z domova z deseti na 14 dnů či zabránit kontaktu obětí s pachatelem v přestupkovém řízení.

 

„Vypořádali jsme všechny připomínky. Návrh dostane vláda bez rozporů. Zákon by měla projednat a také schválit do léta,“ přiblížila aktuální situaci Šimáčková Laurenčíková.

Zákon proti domácímu násilí zahrnuje řadu novel. Stanovit má definici domácího násilí. Přístup k řešení případů po republice by pak měl být podle zmocněnkyně jasnější a jednotný. Vykázání násilných osob z domova by se mělo v zákoně o policii prodloužit z deseti na 14 dnů. Domácí násilí by se mělo brát v potaz při vypořádání společného vlastnictví manželů a při svěřování dětí do péče po rozvodu. Upravit to má novela občanského zákoníku. Zákaz nařídit povinnou mediaci by měl platit pro rozváděné partnery v případě, že mezi nimi bylo domácí násilí. Novela přestupkového zákona má oběti zajistit právo na doprovod důvěrníka a na zabránění kontaktu s pachatelem při přestupkovém řízení. Policie by měla mít povinnost zabavit v domácnosti, kde je domácí násilí, střelnou zbraň, uvedla zmocněnkyně.

Podle výzkumů různé formy násilí zažívá každá třetí žena a každý čtrnáctý muž. Ve víc než polovině případů domácího násilí jsou děti. Zkušenost se znásilněním má v Česku asi desetina žen, většina ho neohlásí. Podle vládní analýzy z roku 2017 tehdy roční ztráty a výdaje na léčbu, nemocenské, vyšetřování či podporu kvůli domácímu a sexuálnímu násilí činily asi 14,5 miliardy korun. „Prevence a včasná pomoc se společnosti vyplatí nejen v rovině etické, ale i ekonomické,“ podotkla zmocněnkyně. Podle ní je zásadní i role zaměstnavatelů v podpoře obětí a vytváření bezpečných pracovišť.

Zástupci resortu zdravotnictví, České pošty a dalších subjektů podepsali minulý týden na Ministerstvu zdravotnictví Chartu proti domácímu násilí, za kterou stojí organizace Rosa na pomoc obětem a dvě nadnárodní společnosti. Celkem se k dokumentu podle Branislavy Marvánové Vargové z Rosa Centra připojilo 21 firem, organizací a institucí. Expertka věří, že se další zaměstnavatelé přidají. Podotkla, že násilné chování ve vztazích se přenáší i do práce. Oběť čelí třeba stalkingu, kdy ji do zaměstnání bývalý partner pronásleduje.

 

Zdroj: ČTK
Ilustrační foto: canva.com

Go to TOP