Od roku 2025 by podnikatelé s kryptem mohli získat právo na bankovní účet

Již od příštího roku by mohli podnikatelé v krypto průmyslu získat zákonné právo na zřízení bankovního účtu. Počítá s tím návrh novely zákona č. 370/2017 Sb., o platebním styku, ve znění pozdějších předpisů, a dalších souvisejících zákonů, který nedávno dokončila skupina poslanců.

 

V současnosti většina tuzemských bank kryptoměnovým firmám založení účtu neumožňuje kvůli bezpečnostním obavám, například z důvodu praní špinavých peněz. Kvůli tomu se tyto společnosti, jako jsou směnárny, burzy či obchodníci, často obrací na nebankovní instituce, které mají licenci pro poskytování platebních služeb, například spořitelní družstva.

Podle poslance Jiřího Havránka si sepsání novely zákona vynutila situace na trhu. „Byli bychom radši, kdybychom to nemuseli dělat. Kdyby se v rámci tržního prostředí objevila nějaká velká banka, která by účty začala poskytovat,“ dodal.

Novela zákona o platebním styku by měla podle Jiřího Havránka vstoupit v účinnost ve stejnou dobu jako adaptace evropského nařízení MiCA, které do českého prostředí zavádí regulaci kryptoměn. Mimo jiné stanovuje standardy pro účastníky trhu, zaměřuje se na ochranu spotřebitelů, finanční stabilitu a inovace. Nařízení také zefektivňuje udělování licencí, dohled nad stablecoiny a zavádí opatření proti praní špinavých peněz.

V Česku se loni podle analýzy obchodníka Bit.plus zobchodovaly kryptoměny za více než 3,8 miliardy korun, což je o desetinu více než v předchozím roce.

 

Zdroj: ČTK
Ilustrační foto: canva.com

Go to TOP