Ombudsman loni přijal v souvislosti s válkou na Ukrajině 90 podnětů

Veřejný ochránce práv JUDr. Stanislav Křeček přijal v roce 2023 celkem 90 podnětů spojených s dopady války na Ukrajině, předloni, když válka začala, jich bylo 120. Nejvíce z nich se týkalo problémů spojených s dočasnou ochranou a pobytem, a to necelá polovina.

 

Z 90 podnětů spojených s dopady války na Ukrajině ne všechny podali Ukrajinci, ombudsman přijal i stížnosti například od Rusů. „Nejvíce podnětů, a to 41, se týkalo problémů spojených s dočasnou ochranou a pobytem. Pětadvacet podnětů spadalo do oblasti sociálního zabezpečení, lidé řešili nedostatek peněz na základní potřeby a bydlení, problémy při přiznávání nebo vyplácení humanitární dávky nebo dávek mimořádné okamžité pomoci,“ uvedla tisková mluvčí Kanceláře veřejného ochránce práv Mgr. Markéta Bočková.

I díky těmto stížnostem veřejný ochránce práv podle Bočkové odhalil dva systémové problémy. První se týká situace lidí, kteří pečují o blízké s postižením, a kvůli tomu nemohou pracovat. „Už dříve jsme upozorňovali, že základní potřeby a bydlení si leckdy nejsou schopni zaplatit ani ti příjemci humanitární dávky, kteří pracují. Pečující jsou pak v ještě složitější situaci,“ uvedla mluvčí.

Druhý systémový problém souvisí s udělováním dočasné ochrany lidem, kteří ji už získali v jiném státě. „České úřady nechtějí, s odvoláním na Lex Ukrajina, udělovat dočasnou ochranu příchozím z Ukrajiny, kteří ji už dříve získali nebo o ni požádali v jiném unijním státě. Nesledují ani to, zda mají žadatelé o dočasnou ochranu pro přestěhování do Česka vážný důvod. Tato praxe je podle nás v rozporu se směrnicí o dočasné ochraně,“ uvedla mluvčí Bočková. Doplnila, že na problémy v pravidlech pro udělováním dočasné ochrany Ministerstvo vnitra ombudsman pravidelně upozorňuje. Zatím neúspěšně.

Veřejný ochránce práv loni na podzim vyzval příchozí Ukrajince, aby se na něj neváhali obracet se svými problémy. Vydal mimo jiné informační letákkde je v ukrajinštině a ruštině stručně popsané, s čím vším jim může pomoct.

 

Zdroj: ČTK
Ilustrační foto: archiv Kanceláře VOP

Go to TOP