Soudce a advokát společně vydali knížku humorných „hlášek“ ze soudních síní

 „S manželkou je to v ložnici jako s mopedem Babeta, hází jiskru, ale nechytne.“ „Soudkyně měla pod talárem tak úsporné oblečení, že advokáti vstávali, i když nemuseli, aby se přesvědčili, zda tam skutečně něco má.“ „Rozdíl mezi znaleckým posudkem s doložkou a bez doložky je deset tisíc korun.“ „Vážený pane advokáte, zastupoval mě nejdříve Mgr. Novák, který umřel. Posléze mě zastupoval dr. Novotný, který spadl ze žebříku a je dlouhodobě v nemocnici. Mám na vás tedy prosbu, zda najdete odvahu mě zastupovat…“ Tyto a podobné „perly“ ze soudních a jiných spisů nashromáždili během své dlouholeté praxe a před časem knižně vydali advokát a mediátor JUDr. Tomáš Zíka a soudce JUDr. Josef Mužík. Chcete pobavit své kolegy či známé, potřebujete si zlepšit náladu nebo aspoň na chvíli přijít na jiné myšlenky? Určitě si ji pořiďte!

 

Advokát Tomáš Zíka, jeden z autorů publikace.

Spolupráce soudce a advokáta se nemusí nést jen ve vážném duchu a odehrávat se pouze v budově soudu, dokládá to publikace „Ftákoviny ze soudních síní“, kterou společně připravili dva nadšenci – soudce JUDr. Josef Mužík a advokát JUDr. Tomáš Zíka. Zařadili do ní humorné „hlášky“, které v průběhu několika let nasbírali v soudních síních i nejrůznějších spisech.

Kniha je rozdělena do pěti částí, ty dál do samostatných tematických kapitol – například „Murphyho“ soudní zákony, U rozvodu, Advokáti a obhájci, Trocha erotika nemůže uškodit, Z trestních spisů, Ani policie to nemá lehké, Práce není zábava, Pro začervenání (erotika) atd. atd. Na více než dvou stech padesáti stranách tak najdete to nejlepší, co z účastníků soudních jednání „vypadlo“.

 

Do naší malé ochutnávky jsme vybrali nejrůznější citace hned z několika kapitol:

* Věřím, že rychlým projednáním u soudu zajistíte klid mé rodině, takže budu moci v klidu zajišťovat domácí zabíjačky.

* Těším se na další jednání u soudu a ukáži všem, zač je toho loket.

* Náš podařený bratr a švagr uvádí soud první stolice v omyl.

* Znalec se neprokázal žádnou legitimací, která by svědčila o tom, že je absolventem vysoké školy, tak jsem měl dojem, že je to pouze jeden z pacientů psychiatrické léčebny chodící v bílém plášti, čemuž by odpovídal i na mě zpracovaný znalecký posudek.

* Navrhovatel sděluje, že do společného majetku patří odborná literatura a obraz (originál olej). Odpůrkyně k tomu uvádí, že svou odbornou literaturu, tj. jízdní řády ČSD, si navrhovatel odnesl na lokomotivu, obraz nevlastní a vyjetý olej byl vrácen Benzině.

* Na kontroly do naší psychiatrické ambulance dochází přesně, přináší verše proklamující lásku a mír a doklady o svých soudních sporech.

* Uvádím pouze příkladnou formulaci otázek, které na mě vznášeli: „Spustil byste se raději s mladým homosexuálem nebo se starou prostitutkou?“

* Agent, který mě sledoval, nebyl pověřen úkolem, zda kradu, ale měl přímo zjistit, kdy kradu, kde kradu a co nejvíce kradu.

* Odpůrkyně dala jasně najevo, že celý okresní i krajský soud jí mohou políbit šos.

* Naposledy bylo jednání odročeno na neurčito. Žádám soud o sdělení, kdy to „neurčito“ bude končit.

* Navrhovatelka je vdova. Její manžel, alkoholik, se oběsil před 18 lety. Má dva syny. Léčeného alkoholika Františka a recidivistu Karla.

* Žádám o podnikový byt. Jsem v podniku spokojená, manžel je zajištěn v nápravném ústavu.

* Drogy jsem měl jako štukatér pouze pro svou uměleckou inspiraci.

* Že soudkyně při jednání začala hovořit, jsem poznal pouze podle jejích šklebů a grimas, neboť trpím silnou nedoslýchavostí.

* Můj nynější druh mi peníze dává, i když nepracuje, a to proto, že měl zlato z dědictví od svého otce, které prodává, a nežije tak na můj úkor. Jsem s ním zatím spokojená, přestože vím, že byl již patnáctkrát soudně trestán.

* Šla po ulici, když mě viděla v okně, vyplázla na mě jazyk a zvolala: „Vole, di do p**ele!“ a přidala do kroku, aby nepřišla pozdě do kostela.

* Rád bych namítl nepřesnost protokolace, neboť mi není známo nic o tom, že bychom se s JUDr. M. znali z úřední činnosti soudu, neboť se známe z hospody, ve které paní doktorka tráví svůj pracovní čas.

* Když jsem řekla, že jsem asi v jiném stavu, řekl mi, že se tomu musí pomoci energickou souloží. Po souloži mi pak řekl, že pokud jsem v jiném stavu nebyla, že nyní jsem určitě.

* Vážený soude, netvrdím, že proces musím vyhrát, ale chci vědět, zda jej budu nebo nebudu platit. Budu-li platit, proces ruším.

* První roky mého zaměstnání jsem jako vysokoškolák vykonával stejnou práci a za stejné peníze, jakou tady dělal čtyřikrát trestaný kriminálník, přijatý k nám v rámci jeho postpenitenciální péče.

* Jmenovaný pracuje jako recepční, svěřenou práci vykonává svědomitě, na veřejnosti se nijak neprojevuje. Pokud ho zavřete, nebude nikomu chybět.

* Svého zaměstnavatele jsem nijak slovně nenapadl, i když je pravdou, že jsem mu řekl, že je osel.

* Pane předsedo, vždy jsem byl zavřenej nevinně. Jednou pro mě přišli policajti, abych jim šel podat jen vysvětlení, a vrátil jsem se z basy až za deset měsíců.

* Advokáta své manželky jsem upozornil na to, že udělám vše pro záchranu své dcerky i peněz, které jí náleží, a to i za cenu toho, že z jeho klientky udělám klientku pohřebního ústavu.

 

Předvolání

„Paní soudkyně, předvolala jste mě k soudu na 18. 6. Já Vám říkám, že nepřijedu. Nemůžu. Nevím, jestli bych se ovládl, kdybych Vás viděl, a potom by mě mrzelo, že jsem řekl něco nepěkného o justiční mafii. Kvůli Vaší pýše jsem dostal pokutu, prý za urážení soudu, ale sama víte, jak je to doopravdy. Exekutor mně vzal v bytě poslední peníze, za které si moje dcerka měla koupit rovnátka na zuby. Ta pláče. Já Vám odpouštím. Věřím, že za to nemůžete, že Temnota ovládla Vaši mysl. Modlím se za Vás, pravidelně denně o půl osmé večer. Možná v tu dobu cítíte uvolnění, snad to bude trvalejší.“

 

Velká ztráta

Po průchodu bezpečnostním rámem umístěným u vstupu do soudní budovy, řekla jedna žena: „Ztratila jsem auru, kdo mi to nahradí?“

(K tomu lze jen poznamenat, že by bylo zajímavé zjistit, jak takovou škodu vyčíslit.)

 

Prosba

Rozhodovalo se o vazbě. Přítomný advokát řekl: „Zavřete ho, pane doktore, vždyť on se potřebuje umýt a najíst.“

 

Publikaci Ftákoviny ze soudních síní koupíte za 99 Kč ve všech pobočkách Levných knih, tedy ve všech regionech.

 

Redakce AD
Foto: archiv autorů a canva.com

 

 

Go to TOP