První rozhovor s novou ústavní soudkyní, advokátkou Lucií Dolanskou Bányaiovou

Exkluzivně pro AD

 Prezident republiky Petr Pavel jmenoval dnes 19. prosince 2023 na Pražském hradě dva nové ústavní soudce. Jsou jimi prof. JUDr. Zdeněk Kühn, Ph.D., LL.M., S.J.D., z Nejvyššího správního soudu, a advokátka a členka představenstva České advokátní komory JUDr. Lucie Dolanská Bányaiová, Ph.D., kterou jsme krátce po slavnostním aktu požádali o zodpovězení několika dotazů a sdílení prvních pocitů v nové funkci ústavní soudkyně.

 

Jak vnímáte své jmenování soudkyní Ústavního soudu?

Své jmenování ústavní soudkyní vnímám jako velkou čest pro mě osobně a doufám, že to udělalo radost i ostatním kolegům-advokátům. Zastoupení advokacie ve složení Ústavního soudu má své opodstatnění a v tomto kontextu pro něj budu jistě i já přínosem. Samozřejmě nejen tím. Teď asi zopakuji něco, co jsem několikrát říkala i senátorům: věřím, že svými zkušenostmi a znalostmi doplním mozaiku Ústavního soudu, aby byl nadále uvážlivým strážcem hodnot demokratického právního státu, ochráncem základních práv a svobod a pomáhal zachovávat důvěru v právo.

 

V současné době působíte v představenstvu České advokátní komory a zároveň jste partnerkou AK Bányaiová Vožehová, s. r. o., jak se budete s těmito pozicemi loučit?

Pochopitelně to nebude po tolika letech jednoduché. V advokacii se pohybuji dvacet let, mezi advokáty mám mnoho dobrých přátel, zejména v mé, nyní již bývalé, advokátní kanceláři. Věřím a plně doufám, že přátele svým odchodem na Ústavní soud neztratím, i když se naše pracovní cesty rozejdou. Myslím, že těch dvacet let nejde jen tak smazat.

 

V průběhu schvalování – projednávání ve výborech Senátu, a nakonec i na plénu Senátu – jste se často potkávala se svým budoucím kolegou, profesorem Kühnem z NSS. Jaký na Vás udělal dojem? Těšíte se na spolupráci s ním i dalšími novými kolegy?

Na všechny kolegy, kteří nyní působí na Ústavním soudu, se velmi těším. S profesorem Kühnem jsme měli možnost společně prožít poměrně perné chvilky grilování v Senátu😊. Tak jak jsem měla možnost ho poznat, chovám k němu velký respekt a těším se, že se na ochraně ústavnosti budeme podílet společně.

V průběhu příštího roku skončí na Ústavním soudu funkční období dalších čtyř soudců, tak doufám, že na jeho půdě přivítáme ještě dalšího kolegu-advokáta nebo kolegyni-advokátku.

 

 

 

Sídlo Ústavního soudu je v Brně, Vy žijete v Praze. Jak skloubíte práci s rodinným životem?

S manželem i dětmi jsme to probírali a dlouze řešili a shodli se, že to půjde. Když D1 dá, tak jsou to jen dvě hodinky cesty, tak to jít musí 😊.

 

Děkujeme za rozhovor a přejeme Vám, milá Lucie, v nové roli hodně štěstí a úspěchů!

 

Redakce AD
Foto: Kancelář prezidenta republiky/Tomáš Fongus

Go to TOP