Odešel emeritní soudce Evropského soudu pro lidská práva Mark Villiger

V úterý 12. prosince 2023 dorazila do redakce Advokátního deníku smutná zpráva – ve věku 73 let zemřel dlouholetý soudce Evropského soudu pro lidská práva a emeritní profesor práv na univerzitě v Curychu Mark Villiger.

 

„Mark Villiger byl jeden z nejlepších soudců, které jsem při svém působení na ESLP poznal. Vynikající právník, laskavý člověk, předseda 5. sekce, ve které jsem v letech 2012 –2015 zasedal a soudil,“ zavzpomínal na Marka Villigera JUDr. Aleš Pejchal, emeritní advokát a soudce ESLP. V roce 2014 navštívil na mé pozvání Českou republiku, přednášel na konferenci pořádanou v prostorách Senátu P ČR. Vždy jsem ho považoval za svého přítele, bude mi chybět,“ dodal.

 

Mark Villiger působil jako soudce Evropského soudu pro lidská práva (zvolený za Lichtenštejnsko) v letech 2006 až 2015. V letech 2012 až 2015 byl předsedou sekce 5. Než se stal soudcem, byl profesorem práva na univerzitě v Curychu a zaměstnancem Rady Evropy. V roce 1983 začal pracovat ve staré Evropské komisi pro lidská práva a v roce 1998 nastoupil do kanceláře Evropského soudu pro lidská práva, kde v srpnu 2006 ukončil svou kariéru jako zástupce tajemníka sekce 3.

Čest jeho památce!

 

Redakce AD a Evropský soud pro lidská práva
Foto: archiv ESLP

Go to TOP