Odborníci a policisté na konferenci probírali, jak pracovat s původci násilí

Práce s těmi, kdo se dopouštějí domácího násilí, by měla být součástí státního aparátu stejně, jako jsou jeho součástí intervenční centra pro oběti domácího násilí. Možnosti, jak tento krok v systému ukotvit, probírali 22. listopadu na konferenci v Brně odborníci z neziskových organizací, policisté i zástupci úřadu vlády. Zabývali se také školením policistů, kteří případy domácího násilí řeší. V praxi se osvědčilo důkladné vyškolení jednoho policisty v každém obvodu namísto plošného vyškolení všech. Témata konference novinářům přiblížili zástupci organizace Spondea a jihomoravského krajského ředitelství policie.

 

„Je důležité pracovat nejen s těmi, kdo se stali oběťmi násilí, ale také s jeho původci. Z celosvětového pohledu se ukazuje, že nejúčinnější je dlouhodobá terapeutická práce s těmito lidmi. Nejde jen o to, že se naučí techniky zvládání vzteku, ale prokazatelně je po takovéto péči výrazně nižší výskyt fyzického i jiného násilí a je tam patrný klesající výskyt i po skončení terapie,“ uvedla Kristýna Pešáková, ředitelka organizace Spondea, která s oběťmi i viníky násilí pracuje.

Doplnila, že zájem o program pro původce násilí v blízkých vztazích je enormní a Spondea s policisty i zástupci úřadu vlády řeší, jak takovéto programy zakotvit v systému ochrany před domácím násilím a zajistit jim financování.

„My všechny zájemce přijmout nemůžeme, přitom jde jen o lidi, kteří se o tuto možnost zajímají. Mezi původci násilí je stále hodně těch, kdo na svém chování nevidí nic špatného a nechtějí s ním nic dělat. Chtěli bychom, aby i je motivoval systém k účasti v programech. Třeba jako v sousedním Rakousku, kde je pro ty, kdo jsou kvůli domácímu násilí vykázáni z domácnosti, absolvování takového programu povinné,“ uvedla Kristýna Pešáková.

Zdůraznila, že násilí je u takových lidí často hluboce zakořeněné v rodinách, sami se například v dětství stali svědky nebo oběťmi domácího násilí a terapie často odhalí, že násilí byli jako děti vystaveni i jejich rodiče. „Násilí se předává mezi generacemi a to je třeba zastavit,“ dodala Pešáková.

Kromě tématu práce s pachateli násilí se odborníci na konferenci věnují i tématu specializace mezi policisty. V Jihomoravském kraji se osvědčilo zavedení specializovaného pracoviště v Brně, které doplňují proškolení policisté na obvodních odděleních.

„Zjistili jsme, že cesta plošného proškolení všech policistů není řešením. Aby mohli případy domácího násilí řešit efektivně a bezchybně, potřebují se zbavit vlastní zátěže mýty a předsudky, kterými jsou zatíženi, ale i vlivu vlastních osobních nebo profesních zkušeností. Je zapotřebí, aby se dokonale seznámili s tím, jak oběti domácího násilí přemýšlejí, aby se dál vzdělávali,“ uvedla Hana Klodnerová, metodička pro domácí násilí krajského ředitelství policie Jihomoravského kraje.

V roce 2018 oslovila vedoucí obvodních oddělení, aby se z jejich oddělení přihlásili dobrovolníci, kteří přípravou prošli. Situaci v kraji pomohlo, že přítomnost jednoho specialisty na domácí násilí na každém obvodním oddělení nařídil krajský policejní ředitel.

„Podle zpětné vazby specialisté poskytují v těchto případech často nadstandardní pomoc a samotné je tato práce baví a zajímají se o další možnosti vzdělávání,“ dodala Klodnerová.

 

Zdroj: ČTK
Foto: canva.com

 

Go to TOP