Sněmovna podpořila uzákonění digitální podoby dokladů místo listinných

Poslanecká sněmovna schválila na svém zasedání dne 10. října 2023 v prvním kole hlasování vládní novelu zákona č. 12/2020 Sb., o právu na digitální služby a o změně některých zákonů, ve znění pozdějších předpisů, a dalších souvisejících zákonů, podle níž by se lidé mohli už příští rok začít prokazovat prozatím českým úřadům a institucím digitální podobou osobních průkazů místo fyzických dokladů. Digitální stejnopisy dokladů by měly být podle předlohy dobrovolné, fyzické průkazy nenahradí. Nebude je možné použít ani pro dálkové prokazování totožnosti. Novelu před druhým kolem schvalování projedná sněmovní Výbor pro veřejnou správu a regionální rozvoj, dostal na to měsíc.

 

Spuštění projektu digitálních dokladů by podle vlády mělo státní správu vyjít zhruba na půl miliardy korun, roční provozní náklady odhaduje kabinet na 50 milionů korun. Podle opozice se počáteční náklady pro všechny instituce vyšplhají na půldruhé miliardy korun, návrh vyčkat s projektem na unijní návrh elektronické peněženky ale nebyl schválen.

K prokazování digitálním dokladem bude podle novely potřebná aplikace v mobilním telefonu, kterou vypracuje Digitální informační agentura (DIA). Lidé prostřednictvím aplikace pošlou požadavek na identifikaci, prokážou se přitom bankovní identitou nebo jiným způsobem elektronického ověření totožnosti. Aplikace vygeneruje kód, který si ověřující úřad, například policie nebo pošta, zkontroluje ve vlastní čtecí aplikaci.

Zákon předpokládá, že digitální stejnopis bude mít stejné právní účinky jako originální doklad. Nebude možné ho vystavit bez existence fyzického průkazu a nebudou v něm obsaženy žádné údaje nad rámec fyzického dokladu. Lidé si budou moct sami vybrat, zda se budou prokazovat běžným dokladem, nebo digitálně. Státní správa bude mít povinnost přijímat obě varianty průkazů. Ministr PhDr. Ivan Bartoš, Ph.D., upozornil, že digitální doklady nebude možné využívat k cestám do zahraničí, v takovém případě bude nadále nutný standardní občanský průkaz.

Zákon by měl nabýt účinnosti 1. ledna příštího roku, povinnost přijímat digitální verze průkazů má nabíhat postupně. Od začátku roku by je měly přijímat orgány ústřední státní správy, od července kraje. V roce 2025 by se povinnost rozšířila na všechny zbývající správní orgány, včetně ambasád.

Novela podle vlády přispěje k digitalizaci veřejného sektoru. V návrhu vláda poukazuje na to, že digitální stejnopisy už se běžně užívají v soukromé sféře, zmiňuje jako příklad digitální verze fyzických platebních karet.

 

Zdroj: ČTK
Ilustrační foto: PS

Go to TOP