Kampaň proti kyberkriminalitě zahájila policie v Olomouci

Rozsáhlou osvětovou kampaň zaměřenou na kyberkriminalitu zahájila policie v Olomouci. Reaguje tak na to, že meziročně se téměř zdvojnásobil počet evidovaných případů internetových podvodů v republice, včetně Olomouckého kraje. Kampaň má název Prokoukl to! A ty? Jejím cílem je informovat obyvatele o aktuálních nástrahách a podvodných praktikách, s nimiž se mohou setkat při komunikaci v on-line prostředí. informovala koordinátorka prevence krajské policie Jiřina Vybíhalová.

 

„V roce 2022 bylo policii nahlášeno celkem 18 186 případů se škodou převyšující tři miliardy korun. To je o 8910 případů více než v předchozím roce a vzrůstající trend v počtu podvedených bohužel vnímáme i nadále. V jednotlivých případech tedy nejde o pár tisícovek, ale mnohdy o celoživotní úspory,“ uvedla koordinátorka prevence. V Olomouckém kraji loni policisté zaznamenali v této oblasti 1053 případů, což z celkové trestné činnosti činilo 11,6 procenta. Předchozí rok tento podíl činil 8,6 procenta a v roce 2020 to bylo 6,9 procenta, uvádějí statistiky.

Ústřední postavou kampaně je kreslená komiksová postava, pan Prokoukl, který sám čelí různým nástrahám v kyberprostoru, o kterých ale přemýšlí a včas dokáže rozpoznat, že zřejmě půjde o něco nekalého. „Díky svým správným úvahám a ověřování si informací odhalí podvod dříve, než udělá krok špatným směrem,“ doplnila Jiřina Vybíhalová.

Součástí kampaně jsou tak komiksové příběhy, jejichž prostřednictvím se snaží policie informovat o aktuálních trendech podvodů, ale také krátká videa. Policie zájemcům nabízí rovněž interaktivní hodinový seminář zaměřený na podvody v internetovém prostředí. Po domluvě jsou připraveni s ním přijet do obcí, firem a podniků, ale například také do klubů pro seniory po celém Olomouckém kraji.

 

Příslib rychlého zhodnocení, investice do kryptoměn i falešní bankéři

S podvody tohoto druhu mají policisté v kraji zkušenost téměř denně. Pachatelé peníze z lidí vymámí například pod příslibem jejich rychlého zhodnocení, časté jsou podvodné investice do kryptoměn, případy oklamaných inzerentů, kteří přišli o peníze při prodeji věcí na inzertních portálech, nechybějí ani případy volajících falešných bankéřů.

V kraji byl znám i případ účetní jedné z olomouckých základních škol, která zasílala peníze virtuálnímu zahraničnímu příteli, který se vydával za amerického lékaře. Využila však přitom financí školy, které spravovala. Za zpronevěru 14,6 milionu korun ji letos v únoru krajský soud poslal na čtyři roky do vězení.

 

Zdroj: ČTK
Foto: canva.com

Go to TOP