ESLP řeší stížnost šestice mladých Portugalců kvůli klimatu, týká se to i ČR

Evropský soud pro lidská práva (ESLP) se dnes, tedy 27. září 2023, začal zabývat stížností šesti mladých Portugalců, kteří se na něj obrátili před třemi lety, protože podle nich vlády evropských zemí nedělají dost v boji se změnami klimatu. Případ je první svého druhu a může skončit rozhodnutím, které by státům nařídilo přijmout tvrdší opatření na snižování emisí, napsala agentura AP. Jednou ze zemí, kterých se stížnost týká, je i Česko. 

 

Soud čeká obří řízení, protože šest mladých lidí z Portugalska, z nichž nejmladšímu je 11 let, usiluje o rozhodnutí týkající se 32 evropských států. Jsou mezi nimi všechny členské země Evropské unie a také Británie, Norsko, Rusko, Švýcarsko a Turecko. Tyto země bude u soudu zastupovat na 80 právníků, napsala agentura Reuters. Verdikt se čeká nejdříve za devět až 18 měsíců.

Prvotní motivací pro podání stížnosti byly pro šestici stěžovatelů mohutné požáry v roce 2017, kdy v Portugalsku v regionu Leiria shořelo přes 200 kilometrů čtverečních lesa a zemřela více než stovka lidí.

„Dnes stojíme před ESLP, abychom obhájili svá práva a svou budoucnost,“ uvedli autoři stížnosti, kteří se dnes úvodního zasedání soudu osobně účastní. U soudu chtějí Portugalci dokázat, že změny klimatu ohrožují jejich základní práva včetně práva na život a na zdraví.

„Chci mít zelený svět bez znečištění, chci být zdravá. Do případu jsem se zapojila, protože mám velký strach o svou budoucnost. Bojím se, jak bude vypadat místo, kde žijeme,“ citoval server BBC jedenáctiletou Marianu, která se na stížnosti podílí i se svými dvěma staršími sourozenci. Její dvacetiletý bratr Martim Agostinho tvrdí, že vlády nedělají pro klima dost, a nesou tedy částečně vinu na tom, že se planeta stane pro budoucí generace prakticky neobyvatelnou.

„Předkládáme důkazy, abychom ukázali, že je v moci států udělat pro snížení emisí mnohem více, ony si ale vybraly, že to neudělají,“ citovala agentura AP Gerryho Listona, jednoho z právních zástupců skupiny portugalské mládeže. Podle něj zatím vše napovídá, že vlády nesplní cíl udržet globální oteplování pod hranicí 1,5 stupně oproti předprůmyslové éře, což je cíl stanovený Pařížskou klimatickou dohodou z roku 2015. Podle odborníků překročení této hranice bude znamenat potenciálně katastrofické změny klimatu.

 

Více k jednání je k dispozici ZDE.

Záznam z jednání zveřejní ESLP na svých stránkách ve čtvrtek 28. září, zhlédnout ho můžete ZDE.

Rozhodnutí Soud obvykle vydá do roka od konání jednání.

 

Zdroj: ČTK, Kancelář vládního zmocněnce
Ilustrační foto: echr.coe.int

Go to TOP