Rusko vyzvalo ICJ, aby zamítl ukrajinskou žalobu ve sporu o genocidu

Rusko vyzvalo v pondělí 18. září Mezinárodní soudní dvůr (ICJ), aby zamítl ukrajinskou žalobu ve sporu, který se týká ruského zdůvodňování invaze údajnou genocidou. Informovala o tom agentura Reuters. Moskva a Kyjev se u soudu začaly přít o pravomoce soudu. Podle Moskvy by se kauzou, kterou označila za „beznadějně vadnou“, Mezinárodní soudní dvůr neměl vůbec zabývat.

 

Rusko uvedlo údajnou genocidu proti ruskojazyčnému obyvatelstvu na východě Ukrajiny jako jeden z důvodů pro svůj loňský vpád na Ukrajinu. Kyjev to odmítá a Rusko viní, že se snaží ospravedlnit svou vojenskou agresi v rozporu s Úmluvou OSN o zabránění a trestání zločinu genocidy z roku 1948, kterou obě strany podepsaly.

Rusko na úvod série slyšení, která mají trvat do 27. září, zpochybnilo jurisdikci soudu v kauze. Kdyby v ní Kyjev uspěl, podle expertů by to sice nezastavilo válku, ale mohlo by to mít dopad na budoucí ruské válečné reparace.

Ukrajina Rusko zažalovala několik dní poté, co Rusko loni 24. února zahájilo svou invazi, kterou nazývá speciální operací. Moskva podle Kyjeva zneužívá mezinárodní právo, když tvrdí, že invaze byla ospravedlnitelná, protože měla zabránit údajné genocidě na východě Ukrajiny.

Kyjev trvá na tom, že genocida na východě Ukrajiny, kde boje s Ruskem podporovanými separatisty začaly už v roce 2014, nehrozí a že úmluva o zabránění genocidě v žádném případě nepovoluje invazi.

Slyšení, která tento měsíc proběhnou, se nemají zabývat meritem věci, ale jurisdikcí ICJ. „Ukrajina trvá na tom, že se žádná genocida nedělá,“ řekl soudu v úvodních poznámkách ruský zástupce Gennadij Kuzmin. „To samo o sobě by mělo být dostatečným důvodem pro zamítnutí žaloby. Jestliže nenastala genocida, nemohla být ani porušena úmluva o zabránění genocidě,“ argumentoval Kuzmin.

Rusko tvrdí, že „rusofobní a neonacistický režim v Kyjevě“ jen zneužívá úmluvy o zabránění genocidě jako záminku k vyvolání soudního sporu. Ruští představitelé podle Reuters nadále obviňují Ukrajinu z provádění genocidy.

Úmluva OSN o zabránění a trestání zločinu genocidy definuje genocidu jako zločiny spáchané „v úmyslu zničit úplně nebo částečně některou národní, etnickou, rasovou nebo náboženskou skupinu jako takovou“.

 

Zdroj: ČTK
Ilustrační foto: canva.com

Go to TOP