Europoslanci z Výboru pro kulturu schválili návrh Aktu o svobodě médií

Europoslanci z Výboru pro kulturu a vzdělávání schválili dne 7. září 2023 návrh Evropského aktu o svobodě médií. Ten mimo jiné hovoří o celoevropském zákazu vlastnictví médií politiky či o pravidlech, která mají zamezit sledování komunikace novinářů. Legislativu musí ještě stvrdit plénum Evropského parlamentu, očekává se, že se tak stane na jeho zasedání, které se bude konat na začátku října.

 

Návrh nařízení nazvaného Evropský akt o médiích (European Media Freedom Act) představila loni v září místopředsedkyně unijní exekutivy Mgr. et Mgr. Věra Jourová. „Je nejvyšší čas jednat. Musíme stanovit jasné principy: žádný novinář nesmí být kvůli své práci sledován, žádné veřejnoprávní médium se nesmí stát kanálem propagandy,“ prohlásila tehdy Jourová, která má v Evropské komisi dlouhodobě na starosti téma ochrany právního státu a nezávislosti médií. Jak dodala, demokracie může fungovat jen tehdy, když budou mít novináři dostatečnou ochranu, aby kontrolovali lidi disponující mocí, „ať už politickou či ekonomickou“.

Podle poslance EP Bc. Marcela Kolaji povede legislativa ke kvalitnější žurnalistice. „Jakmile noviny patří politikovi, občané přirozeně ztrácí důvěru ve vše, co napíšou. Jak se můžeme spoléhat na to, že novináři přináší objektivní informace, když jejich výplaty závisí na spokojenosti těch, o kterých píší? Nemůžeme,“ myslí si Kolaja. „Díky Aktu pro svobodná média již nebudou moct vysoce postavení evropští politici vlastnit více než 25procentní podíl v novinách, televizi či třeba v rádiu. Takže už se nikde nezopakuje to, co jsme zažívali po dobu několika let my v Česku,“ dodal.

Europoslanec Kolaja rovněž prosadil do legislativy vytvoření transparentního registru skutečných vlastníků sdělovacích prostředků nebo opatření pro spravedlivé rozdělování státní reklamy.

Návrh Aktu o svobodě médií byl ve výboru přijat 24 hlasy, tři europoslanci byli proti, čtyři se zdrželi. Europoslanci původní návrh komise pozměnili mimo jiné tak, aby se „požadavky na transparentnost vztahovaly na veškerý mediální obsah, nejen na zprávy a aktuální dění, jak to navrhovala Evropská komise,“ uvedl Evropský parlament v prohlášení.

V přijatém textu Výbor hovoří o „zákazu všech forem zasahování a nátlaku na média, včetně nucení novinářů zveřejňovat jejich zdroje“, píše se dále v tiskové zprávě. „Evropský Akt o svobodě médií si klade za cíl zajistit větší rozmanitost, svobodu a redakční nezávislost evropských médií. Svoboda médií je v několika zemích EU vážně ohrožena – i to je důvod, proč je třeba, aby byl nový zákon opravdu silný a účinný a nešlo jen o prázdná slova a sliby,“ okomentovala nařízení zpravodajka legislativy za výbor pro kulturu Sabine Verheyenová.

Poté, co návrh odsouhlasí i europoslanci na plénu, vstoupí legislativa do vyjednávání mezi Evropským parlamentem, Evropskou komisí a zástupci národních vlád.

 

Zdroj: ČTK
Ilustrační foto: canva.com

Go to TOP