Ministr vládě představí záměr na legislativní ukotvení statusu umělce

Ministr kultury Mgr. Martin Baxa kolegům z vlády představí 26. července záměr na legislativní ukotvení statusu umělce, po němž volají zástupci veřejných institucí i umělci. Na chybějící legislativu a také nízké příjmy upozornily naposled na demonstraci před ministerstvem kultury v pondělí 5. června. Martin Baxa tehdy slíbil, že návrh změn předloží kabinetu do konce roku a novela zákona bude účinná od konce roku 2025. Úřad podle něj ve věci komunikuje se širokým spektrem aktérů. Podle demonstrantů je ale příprava i deklarovaný záměr legislativní změny nedostatečný.

 

O možnosti či nutnosti ukotvení takzvaného statusu umělce se v Česku hovoří od pandemie covidu-19. Postavení umělců se od pandemie, která výrazně omezila možnosti produkcí, řeší i na evropské úrovni a zabývá se jím Evropský parlament. Od té doby, co v roce 2020 Evropská unie vyčlenila finance na národní plány obnovy pro své členské státy, zavázaly se ČR a ministerstvo kultury k legislativnímu zakotvení statusu umělce. V rámci výzev, které pro čerpání peněz z národního plánu obnovy ministerstvo kultury vypsalo, se některé týkají i statusu umělce.

Organizátoři protestu míní, že novelizace již existujícího zákona 203/2006 Sb. o některých druzích podpory kultury bude nedostatečná. Požadovali od ministerstva kultury závazný slib, že status umělce bude schválen v rozšířené podobě, tedy jako status kulturního profesionála, který by zahrnoval kromě umělců i technický personál, žurnalisty, překladatele, kurátory, dýdžeje a další.

„Status umělce/umělkyně nyní zavedeme do české legislativy nově prostřednictvím novely zákona o některých druzích podpory umění. Jde o nástroj podpory nejohroženějším skupinám umělců a umělkyň. Jsme na začátku dlouhodobého procesu, který není ohraničený a definitivní a bude se vyvíjet v průběhu času v souvislosti s aktuálními potřebami,“ uvedl tehdy Martin Baxa.

 

Zdroj: ČTK
Foto: canva.com

Go to TOP