Vláda nezařadila kratom a kanabinol HHC na seznam zakázaných látek

Kratom a kanabinol HHC se v České republice na seznam zakázaných látek nezařadí. Vláda ve středu 12. července 2023 schválila novelu svého nařízení č. 463/2013 Sb., o seznamech návykových látek, se změnou a uvedené látky do něj nezapsala. Místo zákazu bude vláda klást důraz na nastavení větší ochrany uživatelů.

 

Kanabinol HHC pochází z konopí a kratom z tropické rostliny. V malém množství mohou mít léčivé účinky, ve velkých dávkách utlumují. Prodávají se jako oleje, tinktury, tablety či prášek. Ministerstvo zdravotnictví navrhovalo zákaz kvůli jejich dostupnosti dětem. Experti hodnotí tyto látky jako méně rizikové, doporučují však stanovit pro jejich prodej a kontrolu jasná pravidla.

Podle ministra zemědělství Mgr. Marka Výborného by měly po schválení novely existovat dvě kategorie látek – zakázané a regulované. Na druhý seznam by patřily mimo jiné kratom a HHC.

Národní protidrogový koordinátor Jindřich Vobořil už dříve řekl, že nová legislativní úprava je připravena a je možné ji rychle přijmout v Parlamentu jako poslanecký návrh. Kratom i HHC by měly patřit na seznam takzvaných psychomodulačních látek. Stanovit by se měla pravidla jejich prodeje a kontroly – látky by si nemohli koupit mladí do 18 let a děti, prodej by mohl být jen s obsluhou, ne v automatech. Zakázaná by byla reklama.

Ministr pro legislativu JUDr. MgA. Michal Šalomoun, Ph.D., vládní protidrogový odbor i protidrogový koordinátor Vobořil se stavěli proti zákazu. Upozorňovali na to, že by pak držení kratomu či HHC bylo trestné. Hrozit by tak mohly roky vězení a náklady by si vyžádalo stíhání i soudní procesy. Neschválení úplného zákazu uvítala také Asociace za bezpečné prodejní automaty (ABPA), která sdružuje provozovatele automatů s kanabinoidy. Podle jejího předsedy Vojtěcha Ulmana hrozil vznik černého trhu a šíření neregulovaných substancí. Podobné obavy dříve vyjádřila i Česko-slovenská asociace za kratom, která sdružuje prodejce této látky.

Na seznamu zakázaných látek je v Česku kolem pěti stovek sloučenin. Dělí se do sedmi skupin. Ministerstvo zdravotnictví teď navrhovalo do dvou nejpřísnějších skupin – třetí a čtvrté – vedle kratomu a HHC zapsat i další substance. Podle ministra Výborného vláda schválila rozšíření třetího oddílu. Mezi zakázané látky by tak měly nově patřit syntetické opioidy brorfin, etonitazepyn a protonitazen.

 

Zdroj: ČTK
Foto: canva.com

Go to TOP