Červen je již podruhé měsícem lidských práv, motivuje dobrovolníky k psaní

O zlepšení tematických článků zaměřených na lidská práva na Wikipedii usiluje akce Měsíc lidských práv na Wikipedii spolku Wikimedia. Spolek 20. června v Praze pořádal editační maraton, který má motivovat dobrovolné přispěvatele i širokou veřejnost, aby psali a editovali na Wikipedii tematické články týkající se lidských práv. Akci s názvem Editaton lidská prává pořádal spolek společně s Člověkem v tísni a Amnesty International. Akce je součástí kampaně #lidskaprava, která probíhá celý červen.

 

„Pořád je díra témat v oblasti lidských práv poměrně hluboká a my doufáme, že ji budeme společnými silami, postupnými krůčky zasypávat,“ řekla Klára Joklová, ředitelka spolku Wikimedia. Spolek chce docílit toho, aby lidé, kteří Wikipedii využívají, měli relevantní informace, nikoliv zastaralé nebo nedoplněné. Podle Kláry Joklové využívá Wikipedii jako první zdroj většina Čechů. Spolek se snaží témata lidských práv podporovat celoročně.

Mezi témata, která by mohla být podle organizátorů na Wikipedii lépe popsaná, patří například sociální a kulturní práva, práva žen, handicapovaných, náboženských, sexuálních a národnostních menšin, duševní zdraví nebo migrace. Psát je ale možné o čemkoliv co s lidskými právy souvisí. Například o aktivistech za lidská práva nebo filmech, které se problematiky týkají.

„Těší nás, že Wikipedie chce být místem, kde každý najde informace ke všem lidsko-právním tématům. Protože 20. červen je Mezinárodní den uprchlictví, tak se tento rok jako Amnesty budeme chtít zaměřit především na témata spojená s lidským právem na azyl a bezpečí a na práci s pojmy migrace a uprchlictví,“ řekla Lucie Gregorová z Amnesty International.

Psaní nových článků není jediný způsob, jak se dá do výzvy #lidskaprava zapojit. Účastníci mohou také rozšiřovat stávající články nebo překládat články z jiných jazykových verzí Wikipedie. Tipy na články i podrobnosti jsou k nalezení na webu.

Součástí výzvy je také soutěž o poukázky do e-shopu Albatrosmedia.cz, které věnovala Nadace Albatros. Pro vstup do soutěže stačí do shrnutí editace na Wikipedii vložit hashtag #lidskaprava. Odměnu získá autor nejčtenějšího článku, další ocenění budou náhodně vylosovaní.

Měsíc lidských práv se koná podruhé, loni vytvořili přispěvatelé během akce podle pořadatelů téměř 100 článků, které se zaměřovaly na lidská práva. Nejčtenějším z nich se stalo heslo oligarchie. Ani druhý ročník Měsíce lidských práv na Wikipedii není blíže tematicky vymezený.

Akci pořádá spolek Wikimedia ČR, který pečuje o rozvoj české Wikipedie. Finančně ji podpořilo Velvyslanectví Spojených států amerických v České republice v rámci programu Small Grants. Partnery výzvy jsou Člověk v tísni a Amnesty International, které spolek oslovil.

 

Zdroj: ČTK
Foto: canva.com

Go to TOP