Jako jeden z prvních úkolů čeká nového prezidenta obměna Ústavního soudu

Nově zvolený prezident Petr Pavel se funkce ujal 9. března. Inaugurace je příležitost připomenout si hodnoty, které se začaly v poslední době citelně vytrácet, ale stojí na nich naše země, prohlásil. Petra Pavla jako jeden z prvních úkolů na Pražském hradě čeká obměna Ústavního soudu.

 

Předseda Nejvyššího soudu (NS) JUDr. Petr Angyalossy by si přál, aby nový prezident Petr Pavel dlouhodobě komunikoval s justicí a naslouchal jí. Sám je prý připraven zodpovědět mu jakékoliv otázky, které s justicí souvisí. Předseda NS už také Petra Pavla pozval k návštěvě sídla nejvyšší instance v Brně. „Je to již tradice, zde v budově Nejvyššího soudu byli všichni naši čeští prezidenti,“ řekl Petr Angyalossy.

Prezident Petr Pavel se ujal funkce 9. března. Ve Vladislavském sále Pražského hradu složil prezidentský slib a zahájil tím své pětileté funkční období. Ceremoniálu se zúčastnili poslanci, senátoři, členové vlády, hejtmani a další ústavní činitelé a čestní hosté. Jako první do Vladislavského sálu vstoupila šéfka Poslanecké sněmovny Ing. Markéta Pekarová Adamová s šéfem Senátu RNDr. Milošem Vystrčilem. Za ním následoval premiér Prof. PhDr. Petr Fiala, Ph.D. LL.M., s manželkou a předseda Ústavního soudu JUDr. Pavel Rychetský, dr. h. c., s manželkou.

„Slovy Václava Havla považuji tento výsledek voleb za vítězství lásky a pravdy nad lží a nenávistí,“ prohlásil již dříve, krátce po zvolení nového prezidenta, předseda Ústavního soudu Pavel Rychetský. „Kandidát, který dokáže lidi zbavit strachu, který dokáže poskytnout naději, že on je tou osobou, která jim dá jasnou perspektivu pro budoucnost, takového kandidáta si musíme vážit, protože dneska jsou lidé velmi bezradní. Nežijeme v lehké době. Společnost je velmi rozdrobená. Lidé mají sociální úzkost, strach z budoucnosti. A když se k tomu přidá skutečnost, že nedaleko nás byla na evropském kontinentu rozpoutána válka takových rozměrů, tak v takové chvíli mám pocit, že to všechno byly fenomény, které výrazným způsobem ovlivnily většinové rozhodnutí občanů této země, když si zvolili generála Petra Pavla,“ vyjádřil se Pavel Rychetský krátce po zvolení nové hlavy státu.

Petr Pavel byl zvolen prezidentem na konci ledna, když ve druhém kole přímé volby porazil bývalého premiéra Andreje Babiše. Na Pražském hradě vystřídal Miloše Zemana, který v úřadu prezidenta skončil 8. března.

Inaugurace je příležitost připomenout si hodnoty, které se začaly v poslední době citelně vytrácet, ale stojí na nich naše země, řekl nový prezident Petr Pavel poté, co složil slib a ujal se funkce. Zdůraznil, že ústava prezidentovi ukládá, aby pečoval o hodnoty, na kterých stojí. Jde o lidská práva, důstojnost, rovnost před zákonem, doplnil. „Bez nich bychom nemohli být demokratickou zemí a součástí velké rodiny demokratických zemí,“ uvedl. Varoval, že hodnoty jsou něčím, o co lze velice rychle přijít.

 

Značná část kompetencí prezidenta se týká justice

Nemalá část kompetencí hlavy státu se týká právě justice. Prezident jmenuje soudce obecných soudů, předsedy obou nejvyšších soudů i ústavní soudce. „Byl bych rád, kdyby pan prezident komunikoval s justicí, naslouchal justici. Aby nerozhodoval pouze na základě nějakých kusých informací,“ řekl Petr Angyalossy. „Jsem pro něj vždy zde, kdykoliv a jakoukoliv otázku týkající se justice mu zodpovím, sdělím, vysvětlím, aby mohl on sám lépe rozhodovat o některých věcech, které se týkají justice,“ uvedl předseda NS. Současně s gratulací ke zvolení poslal Pavlovi i pozvání do Brna.

Petra Pavla jako jeden z prvních úkolů na Hradě čeká obměna Ústavního soudu (ÚS). Letos končí sedm soudců, včetně kompletního tříčlenného vedení, předseda Ústavního soudu Pavel Rychetský skončí ve funkci v srpnu.

Soudce ÚS jmenuje prezident se souhlasem Senátu na desetileté funkční období. Podobně jako další odborníci, i Petr Angyalossy se domnívá, že by měl prezident navrhovat kandidáty s různými profesními zkušenostmi – kariérní soudce, akademiky, advokáty a třeba i bývalé politiky. „Právě to široké spektrum různých dřívějších zkušeností je velice cenné a pomáhá kvalitě rozhodnutí Ústavního soudu,“ míní předseda Nejvyššího soudu. Počítá i s možností, že se mezi adepty objeví někdo z jeho kolegů z NS – nebylo by to poprvé. V současné sestavě ústavních soudců působí někdejší člen NS JUDr. Ludvík David, CSc.

Předseda Ústavního soudu Pavel Rychetský s nově zvoleným prezidentem Petrem Pavlem hovořil o obměně soudců své instituce již během února. Řekl, že je třeba zajistit hodnotovou kontinuitu sboru a odcházející soudce nahradit včas. „Naslouchali jsme si navzájem a jednoznačně jsme si rozuměli,“ uvedl k setkání s novým prezidentem na toto téma.

 

Zdroj: ČTK, redakce AD
Foto: hrad.cz, ÚS

Go to TOP